Výlet do Banskej Štiavnice? Týchto 11 tipov vás presvedčí

Kamže kam na ďalší výlet? Táto otázka behá hlavou mnohým ľudom. Dnešným cieľom bude Banská Štiavnica. Mesto s bohatou históriou, očarujúcou architektúrou a úchvatnou atmosférou. Prejsť sa po dláždených uličkách, v ktorých sa prelínajú stredoveké hradby, renesančné zámky a barokové kostoly či nechať sa očariť krásnymi výhľadmi z Kalvárie, to teda áno! Či už cestujete s rodinou, vo dvojici alebo s partiou kamarátov, Banská Štiavnica ponúka pre každého niečo. A my vám dnes prinášame to NAJ z Banskej Štiavnice. Poďme na to!

Rodiny s deťmi 

rodiny s deťmi, výlet s rodinou, výlet do Štiavnice

Hľadáte miesto na rodinnú dovolenku plnú zážitkov a histórie? Potom je Banská Štiavnica tou správnou voľbou! Mesto ponúka rozmanité aktivity pre malých aj veľkých, od objavovania tajomných baní až po prechádzky v čarokrásnej prírode. Naplánovať výlet s deťmi nie je vždy jednoduché. Ale na to sme tu predsa my! 

Banské múzeum v prírode 

baníctvo,banícke múzeum, história baníctva

Vydajte sa na vzrušujúcu cestu do histórie baníctva. Banské múzeum v prírode je ukryté v malebnom údolí len 1 km od mesta a ponúka jedinečné prehliadky originálnych banských priestorov. Môžete preskúmať autentické banícke chodby a spoznať, aká náročná bola práca baníkov v stredoveku až do 20. storočia. Obdivovať budete unikátne exponáty, konkrétne Gápel na konský pohon, jediný zachovaný stroj-motor banského výťahu a Kachelmanov vodnostĺpcový ťažný stroj.

Náš tip: Pre ešte lepší zážitok nezabudnite navštíviť aj podzemie, ktoré má vytvorenú aj špeciálnu prehliadku. Lístok sa dá zakúpiť na mieste a do podzemia vás vybavia prilbou, plášťom a lampou. Nezabudnite si vhodnú obuv a teplejšie oblečenie!

Vstup do expozície: od stredy do nedele 
Časy: 9:00, 12:00, 15:00
Prehliadky trvajú približne 90-100 min.

Cenník

Banské múzeum: 

Základ : 14 €
Zľavnený vstup : 7 €
Dieťa : 1 €
Rodina : 35  €
Banské múzeum /len povrchová expozícia/ : 2€ 
Príplatok za prehliadku v cudzom jazyku : 20 €

Detský svet - Hoplandia

hoplandia,preliezky pre deti, banska štiavnica

Hop, hop až do Hoplandie! Toto miesto nie je len také obyčajné ihrisko. Je to podnetné prostredie, ktoré deťom umožňuje rozvíjať svoju kreativitu, fantáziu, logiku a motoriku. Atrakcie sú navrhnuté tak, aby sa deti zabavili a zároveň naučili niečo nové. Čakajú tu na nich kreatívne preliezky a šmýkačky, tobogany a vonkajší park, v ktorom sa naučia pravidlá cestnej premávky. 

V Hoplandii nájdu vaše deti mnoho atrakcií, medzi nimi aj:

Lanovú džungľu, v ktorej si môžu rozvíjať koordináciu, silu a obratnosť a zároveň sa stávajú odvážnejšími a vynaliezavejšími. Aktivity sú zamerané na posilnenie chrbtice, flexibilitu, kinetiku a gravitáciu.

Ružového macka, ktorý prináša super hru, pohyb na šmýkačke, lezeckej stene či v tajnom úkryte. Táto atrakcia je vhodná aj pre tých najmenších, môžu sem deti od 1 roka.

Zábavný svet Hoplandia už za 2,90 €

Botanická záhrada - oáza pokoja a krásy 

botanická záhrada, banská štiavnica, záhrada
Obrázok: Ladislav Luppa

Uprostred histórie, krásnych ulíc a budov sa nachádza taký malý-veľký klenot. Botanická záhrada v Banskej Štiavnici je skrytá zelená oáza, ktorá očarí deti aj dospelých. Prechádzka po chodníkoch obklopených zeleňou, objavovanie flóry z celého sveta či pohľad na exotické stromy, kvety a kríky, ktoré sa len tak bežne vidieť nedajú.

Medzi najväčšie poklady záhrady patria majestátne stromy, až priam giganti. Máme na mysli sekvojovec mamutí a céder libanonský, ktorí svojou výškou a mohutnosťou očaria naozaj každého. Pri nich sa budete cítiť ako malý mravček a fotografie na vaše sociálne siete budú naozaj impozantné. 

Otváracia doba
Na internete nájdete rôzne časy otváracej doby, nám na infolinke poskytli tieto:
Pondelok- Nedeľa 8:00 - 20:00

Náš tip: Pred návštevou záhrady odporúčame na miesto zavolať a upresniť si či je v deň vašej návštevy botanická záhrada otvorená.

A hurá k vode, alebo teda k tajchom 

tajchy, štiavnické tajchy, tajchy v lete

,,Ale počkať, čo sú to vlastne tie tajchy?” takáto otázka vás môže prekvapiť od vašich malých dobrodruhov. Ak vám aj hneď nenapadne, čo vlastne tieto miesta sú, sme tu pre vás na pomoc. Tajchy nie sú iba obyčajné jazerá. Sú to umelé vodné nádrže, ktoré boli v minulosti vybudované na rôzne účely, napríklad na pohon banských strojov. V Banskej Štiavnici a jej okolí sa ich zachovalo hneď niekoľko, a stoja určite za návštevu.

Ktoré tajchy by ste nemali vynechať? 

Veľká Vodárenská sa nachádza iba kúsok od centra Štiavnice, takže sa k nej dostanete aj pešo či formou prechádzky. Je to najväčší a najviac navštevovaný tajch Štiavnických vrchov, okolo ktorého vedie príjemná prechádzková trasa. V horúcich letných dňoch si so sebou vezmite aj plavky, v tajchu sa totižto môžete príjemne osviežiť. V areáli sa nachádza viacero miest na piknik, takže si nezabudnite pribaliť aj deku, nejaké dobré jedlo a užívajte si krásny výhľad.

Klinger by sme odporučili ako skvelý výletný tip. Je to jeden z najkrajších tajchov a v lete tiež obľúbené kúpalisko. Voda je priezračná a tyrkysová, takže si tam môžete užiť plávanie, opaľovanie a relax. Na brehu tajchu sa nachádza bufet s prekrytou terasou, kde si môžete dať drobné občerstvenie. Taktiež tam nájdete workoutové ihrisko a prezliekáreň.

Ako sa sem dostať? Z Banskej Štiavnice je to na skok. Stačí ísť pešo po červenej turistickej značke, ktorá vychádza z Radničného námestia. Cesta je dobre značená a nie je náročná.

klinger, tajch klinger, štiavnické tajchy

Počúvadlianske jazero by sme mohli nazvať perlou Štiavnických vrchov. Aspoň raz za život ho treba navštíviť. Je obklopené nádhernou prírodou, takže čerstvý vzduch a relax idú ruka v ruke. V letných mesiacoch sa tu môžete kúpať, člnkovať a dokonca aj previesť na vodných bicykloch. Paráda, však?

Prečítajte si aj: Najkrajšie hory, ktoré máme na Slovensku

Slovenský Stonehenge - Štiavnické menhiry 

Menhiry, kamenné piliere na vrchu Predné Rosniarky, v sebe skrývajú tajomnú silu, ktorá už stáročia fascinuje ľudí. Niektorí veria, že tieto kamene vyžarujú liečivú silu, ktorá dokáže uľaviť od bolesti a dodať silu. Treba byť opatrný, čo si prajete, sa vám znásobí. Iní zase veria v bránu do magického sveta či vnímajú toto miesto ako posvätné. Nech už sú vaše presvedčenia akékoľvek, jedno je isté, toto miesto vás očarí svojou magickou atmosférou. 

Vrch Sitno

sitno, hrad sitno, vrch sitno

A teraz trošku kľudu, prírody a hlavne preč od ruchu mesta. Miesto, ktoré nesmie chýbať na vašom zozname aktivít je návšteva hradu Sitno. S výškou 1 009 metrov nad morom sa vypína nad mestom a ponúka úchvatné panoramatické výhľady na Štiavnické vrchy, Veľký Inovec a pri dobrom počasí dovidíte až na Kremnické vrchy a Veľkú Fatru.

Pre koho je Sitno určené? Takmer pre každého. Výstup na hrad je pomerne nenáročný a zvládnuteľný, takže ideál pre malé nôžky detí. Najkrajšia trasa je z Počúvadlianskeho jazera a trvá približne hodinu a pol. Na vrchu hradu vás čaká nádherný výhľad, ktorý stojí za to.

Náš tip: Keďže nám pomaly začína sezóna plná slniečka, nezabúdajte chrániť aj vašu pokožku opaľovacím krémom.

Kde sa ubytovať s rodinou a deťmi ? 

Apartmán Okamih 

apartmán okamih, ubytovanie okamih, okamih štiavnica

Tento apartmán vás už na prvý pohľad očarí svojou atmosférou a krásou. Nachádza sa na ideálnom mieste, a to rovno v centre mesta, takže máte Štiavnicu na dlani. Apartmán je moderný a útulný, vybavený všetkým, čo potrebujete pre pohodlný pobyt. Plne vybavená kuchyňa vám umožní pripravovať chutné jedlá pre všetkých. 

Parkovanie v Štiavnici môže byť niekedy poriadne náročné a stresujúce. Zabudnite ale na starosti s hľadaním voľného miesta! Apartmán Okamih poskytuje parkovacie miesto pre svojich návštevníkov, takže vám ušetrí čas a peniaze.

Zaujímavosť: Ak máte doma chlpatého domáceho miláčika, nemusíte ho nechávať u starkej, Apartmán Okamih je totižto pet-friendly, takže sú tu domáce zvieratká vítané!

Apartmán Okamih už za 119 €

Nezabudnuteľný oddych v Luka Huta 

luka huta, chalúpka achat, chalupka opál

Zabudnite na stres a ruch mesta, ponorte sa do pokojnej atmosféry a obklopte sa prírodou a zeleňou. Chalúpky Luka Huta ponúkajú všetko, čo potrebujete pre pohodlný pobyt celej rodiny. Samozrejme, miesto je vhodné pre deti - majú tu priestor na hranie, detský kútik s hračkami, knihy, vonkajšie posedenie. Vonku je k dispozícii aj gril na večerné posedenia. 

Urobte radosť celej rodine a vezmite ich na dovolenku do Štiavnice! 

Zaujímavosť: Miesto je baby-friendly, s postieľkou aj pre tých najmenších. 

Chalúpky Luka Huta už za 229 €

Penzión Kremenisko 

 Penzión Kremenisko, Štiavnické vrchy

Penzión Kremenisko ponúka útulné izby s vlastnou kúpeľnou, pohodlnými lôžkami na výdatný spánok, a aj lôžkami pre deťúrence. Stres a hluk idú bokom, keďže sa penzión nachádza 2 km od centra. Deň môžete začať chutnými raňajkami, ktoré sú zahrnuté v cene. Ak ste už načerpali energiu môžete sa vybrať na turistiku či požičať si bicykle priamo v penzióne

Penzión Kremenisko už za 132 €

Na skok od Štiavnice - Penzión Starý hostinec 

penzion starý hostinec, svätý anton, ubytovanie pre rodiny

Ak sa túžite ponoriť v čase späť do slovenských tradícií a sveta plného folklóru, penzión Starý hostinec je pre vás ako vyšitý. Nachádza sa iba 5 km od Banskej Štiavnice v obci Svätý Anton. Jeho izby sú zariadené v duchu rôznych slovenských regiónov. Táto atmosféra je jednoducho parádna! Pre hladné brušká je tu pripravená hostina chutných slovenských jedál. Samozrejme, všetko z čerstvých a domácich surovín.

Penzión Starý hostinec už za 119 €

Vo dvojici či s priateľmi

výlet vo dvojici, výlet s priateľmi, výlet v štiavnici

Zaľúbené dvojice, seniori na dôchodku a partie kamošov hľadajúci zábavu, vitajte v Štiavnici, mieste plnom histórie, umenia a romantiky. Ale počkajte, nebojte, nebude to žiadny nudný opis pamiatok, ale skvelý itinerár aktivít. Či už hľadáte romantickú idylku, alebo dobrodružstvo v kruhu priateľov, máme pre každého niečo! 

Malý - veľký itinerár aktivít 

Začnite svoj deň chutne!

raňajky, kaviareň Profile, chutné raňajky

Najlepší spôsob, ako začať deň plný objavovania, je dodať telu energiu. A čo môže deň lepšie nakopnúť ako chutné raňajky v útulnej kaviarni? 

V Banskej Štiavnici na vás čaká kaviareň Profile, situovaná priamo na Námestí sv. Trojice. Moderný interiér s kamennými stenami a drevenými trámami dotvára útulnú atmosféru, ktorá vás zaručene očarí. V ponuke nájdete rôzne dobroty, od sladkých koláčikov až po slané pochúťky. A samozrejme, k raňajkám nesmie chýbať ani šálka tej najlepšej kávy v meste!

Náš tip: Ak máte chuť na osvieženie, môžete si vychutnať mimózu alebo fresh.

Raňajky v kaviarni Profile už za 4,90 €

Krásy mesta 

Banská Štiavnica, ulice Banskej Štiavnice, krásy mesta

Toto mesto je jednoducho magické. Panuje tu čarovná, príjemná a romantická atmosféra, ktorá uchváti každého. Prechádzky po dláždených uličkách obklopených historickými domami a hradnými múrmi sú ideálne na dlhé rozhovory a príjemné chvíle. Znie to síce až príliš sladko, ale verte, stojí to za to

Hor sa do Banskej Štiavnice na Kalváriu! 

kalvária, kalvária v banskej štiavnici, banskoštiavnická kalvária

Výstup na Kalváriu je miernou túrou, ale nemusíte si robiť starosti, nezadýchate sa pri tom. Ak máte chuť na piknik, pokojne si so sebou vezmite deku a obed, cestou je kopec krásnych miest na oddych. Nezabúdajte si ale smeti vziať so sebou alebo ich vyhodiť do smetného koša. 

Radnica

radnica, radnica štiavnica, opačné hodiny

Všimli ste si už nezvyčajné hodiny na radničnej veži? Na rozdiel od bežných hodín, kde malá ručička ukazuje hodiny a veľká minúty, je to tu presne naopak! Podľa legendy sa banskoštiavnickí radní páni uzniesli, že keďže hodina trvá dlhšie ako minúta, aj ručička ukazujúca hodiny by mala byť dlhšia.

Detektívna hra

mystery dinner, záhadná večera, detektívna hra

Mystery Dinner, alebo v preklade "Záhadná večera", je jedinečná interaktívna hra, ktorá spája gurmánsky zážitok s pútavým detektívnym príbehom. Počas večere sa ocitnete v úlohe jedného z hostí na exkluzívnej večeri, ktorá sa však rýchlo zvrtne na dramatickú udalosť. Niekto z hostí je zavraždený a vaším cieľom je odhaliť vraha, motív a všetky detaily zločinu.

Ako prebieha Mystery Dinner?

Po príchode na miesto konania dostanete od moderátora hry pridelenú postavu a jej popis. Počas večere budete komunikovať s ostatnými hosťami, hľadať stopy a riešiť rôzne úlohy, ktoré vám pomôžu odhaliť vraha. Večera je rozdelená na chody, medzi ktorými prebieha hra. Moderátor vám bude slúžiť ako sprievodca a v prípade potreby vám aj pomôže s riešením záhady.

Viac informácii k tejto interaktívnej hre nájdete tu.

Mystery Dinner je to originálny spôsob, ako si ozvláštniť oslavu narodenín, rozlúčku so slobodou, alebo iba večer s priateľmi a rodinou.

Pálenky v Banskej Štiavnici?

ochutnávka, ochutnávka pálenky, ochutnávka Marsen

Fajnšmekri, zbystrite! V hoteli Pod Klopačkou sa skrýva poklad všetkých destilátov, Pálenkáreň Marsen. Zabudnite na bežné krčmy s tuctovou ponukou, tu na vás čaká riadená degustácia s odborným výkladom. Bohatý výber od klasík až po exkluzívne rarity, ktoré potešia aj náročnejšie jazýčky.

Takáto degustácia je skvelý nápad na aktivitu vo dvojici či skupiny priateľov, ako si užiť príjemný večer v znamení dobrého pitia a priateľských rozhovorov.

Náš tip: Pálenkáreň môžete navštíviť kedykoľvek počas otváracích hodín, ale pre dokonalý zážitok si odporúčame rezervovať termín na riadenú degustáciu.

Degustácia páleniek už za 18 €

Bublinky, oddych a relax

resla residence, sauna, wellness

Po náročnom dni strávenom objavovaním krás Banskej Štiavnice si doprajte zaslúžený relax v privátnej wellness zóne Resla Residence***. Ponorte sa do vírivky, načerpajte energiu v saune a vychutnajte si osvieženie v ochladzovacej kadi. V tichom a romantickom prostredí si oddýchnete od zhonu a doprajete telu aj duši potrebný pokoj.

A aby bol váš zážitok ešte dokonalejší, čaká na vás aj Prosecco D.O.C. Treviso Extra Dry a sladké prekvapenie.

Privátny wellness Resla Residence už za 28,90 €

A teraz otázka, kde budete ubytovaní?
Aj na to máme skvelé tipy! 

Vo dvojici 

Penzión Cosmopolitan I.

penzion cosmopolitan, cosmopolitan štiavnica, ubytovanie štiavnica

Penzión sa nachádza v historickom centre Banskej Štiavnice, takže budete mať všetky atrakcie a pamiatky na dosah ruky. V cene máte chutné raňajky, ktoré vám dodajú energiu na celý deň, zábavný bowling na spríjemnenie večera a samozrejme parkovanie, aby ste nestrácali čas hľadaním miesta. Čo na to poviete?

Penzión Cosmopolitan I. už za 124,90 €

Moderné Boutique Apartments

boutique apartments, moderné apartmány, ubytovanie štiavnica

Moderné Boutique Apartments ponúkajú útulné apartmány s vlastnou kuchynkou a kúpeľňou, skvelú polohu priamo v centre mesta a moderné vybavenie.

Boutique Apartments už za 59 €

Vaňa v strede izby - Apartmán Moment

apartmán moment, ubytovanie štiavnica, zabudovaná vaňa v izbe

Tento netradičný apartmán v centre mesta je skvelou voľbou pre páry, ktoré si chcú vychutnať jeden druhého a zároveň to mať na skok do centra. Užite si romantický pobyt so zabudovanou vaňou priamo v priestore apartmánu!

Náš tip Do netradičného apartmánu môžu aj netradičný hostia - máme na mysli vašich domácich miláčikov, Apartmán Moment je totiž pet-friendly.

Apartmán Moment už za 109 €

Pre skupiny priateľov

Ubytovanie v Liblingu Podkrovnom apartmáne

libling podkrovný, podkorvné ubytovanie, ubytovanie pre skupinu

Tento štýlovo zariadený apartmán sa nachádza priamo pod strechou prekrásneho meštianskeho domu v centre Štiavnice. Ponúka absolútnu blízkosť centra s úchvatným výhľadom na Starý zámok a Klopačku. Je ideálnym ubytovaním pre skupiny až 6 osôb, ktoré chcú spoznať krásy Banskej Štiavnice v pohodlí a s jedinečnou atmosférou.

Libling Podkrovný už za 159 €

Villa Amalia

villa amalia, villa banská štiavnica, objekt

Ak hľadáte štýlové a komfortné ubytovanie pre celú partičku v Banskej Štiavnici, potom neváhajte a navštívte Villu Amalia! Táto prekrásna vila sa nachádza v samom centre mesta, len pár krokov od Klopačky a ponúka všetko, čo potrebujete pre nezabudnuteľný pobyt. Prízemie s názvom ,,Ama” je zariadené do štýlu starých čias, vrchné poschodie ,,Lia” ponúka luxus vo veľkých podkrovných izbách. Terasa, krb a gril doladia príjemné večery s chutným jedlom.

Náš tip: Prenajať si môžete aj celý objekt, keďže je Villa Amalia až pre 14 osôb.

Villa Amalia už za 379 €

Darujte výlet 

darčeková poukážka, Banský dom, daruj pobyt

Ak vás zaujal náš článok a viete o niekom koho by ste radi potešili skvelým výletom do Banskej Štiavnice, okrem super itineráru v tomto článku nájdete aj darčekovú poukážku na pobyt  v 3-hviezdičkovom Banskom dome. To je 2v1. Paráda, však?

Darčekové poukážky na pobyt v penzióne Banský dom***

A prišli sme na koniec nášho článku. Pre vás to nemusí byť koniec ale rovno začiatok skvelého výletu do Štiavnice. Veríme, že sme vám v článku priniesli super tipy na aktivity a ubytovanie, a že vaša najbližšia cesta bude smerovať do romantickej Štiavnice. Podeľte sa s nami o super momenty z ciest na sociálnych sieťach. 

Pobyty v Banskej Štiavnici


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Teodora Vulič

Stážistka marketingového oddelenia

Tea je kreatívna duša, ktorá sa momentálne aktívne venuje štúdiu marketingu, písaniu článkov, sociálnym sieťam a skromným základom grafiky. Vo svojom voľnom čase sa venuje zdravej výžive, cudzím jazykom, cestovaniu a spoznávaniu iných kultúr. Miluje jedlo, kvety a dobrú hudbu.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: