Naučte sa šetriť bez toho, aby ste sa cítili ukrátení

Občas to tak býva. Máme pocit, že nám pretekajú peniaze pomedzi prsty, pritom ani nevieme ako. Ak vás neustále prenasleduje veta „Kam sa mi zas podeli peniaze?”, tento článok je ako stvorený pre vás. Alebo možno sa iba chcete naučiť lepšie hospodáriť s financiami - každý je v tomto článku vítaný!

V tomto článku vám odhalíme tajomstvá šetrenia peňazí a ukážeme vám, ako si konečne užiť život bez neustáleho stresu z financií.

Plánovanie a rozpočet: Ako na to?

Predstavte si svoje peniaze ako stádo divokých koní. Bez plánu a uzdy sa rozbehnú všetkými možnými smermi. Poznáte to aj vy? 

Naopak rozpočet je ako mapa, ktorá vám ukáže cestu tam, kam ju hľadáte. Pomocou tejto pomyselnej mapy budete vedieť, kam vaše peniaze idú a kam by mali ísť. 

Nemusíte sa však obávať, v krátkosti vás naučíme ako tieto zbytočné výdavky skrotiť a dokonca niečo z toho aj ušetriť!

Metóda 50/30/20, počuli ste už o nej?

metóda šetrenia pomocník

Desiatky nudných tabuliek už nikoho nezaujímajú, však? Táto metóda je narozdiel od nich jednoduchá a hlavne prehľadná!

Všetko to začína pohľadom na výplatnú pásku. Čistý príjem si následne rozdeľte na 50, 30 a 20%. Toto pravidlo alebo metóda hovorí o tom, že polovica z vášho príjmu by mala ísť na veci, ktoré nutne potrebujete, ďalších 30% na veci, ktoré si chcete kúpiť a posledných 20% si odložiť

Poďme si to zhrnúť!

Nutnosti (50%): nájom, potraviny, zdravotná starostlivosť alebo iné nutné mesačné poplatky
Potreby (30%): predplatné, hobby, jedlo v reštauráciách (aj to donášané!), dovolenky a výlety
Šetrenie (20%)

Pomocníci pri šetrení: appky na sledovanie výdajov (budgeting)

Dnešná digitálna doba vám ponúka pomocníkov tohto typu hneď niekoľko! Mnoho týchto šikovných aplikácií a nástrojov vám pomôže s plánovaním a sledovaním financií nenáročne a efektívne

Jedna z aplikácií tohto typu je aj Notion. Je to appka, v ktorej si viete zapisovať dôležité veci, to-do listy a mnoho viac. No jedna z dôležitých funkcií, ktorú Notion má, je zložka stvorená pre tzv. “budgeting”.

Budgeting je práve sledovanie predošlých výdavkov za konkrétne kategórie (ako napríklad reštaurácie, potraviny, technológie atď.), na základe ktorých sa snažíme do budúcnosti obmedziť výdavky, napr. o 5€ menej ako za predošlý mesiac. 

Minuli ste v apríli 20€ za kávy z kaviarní? Snažte sa to obmedziť a nastavte si cieľ na ďalší mesiac za ne minúť iba 15€. Toto pravidlo sa dá použiť na takmer každú kategóriu výdavkov, skúste si to nabudúce sami.

Ak vás však nebaví vytvárať si samotné zložky na budgeting, pre spomínanú aplikáciu existujú vopred vytvorené šablóny, ktoré si stačí jednoducho stiahnuť a hurá do šetrenia!

Ušetrite s nákladmi na bývanie

náklady na bývanie

Bývanie je určite pre mnohých z nás najväčší mesačný výdavok. Nájomné, hypotéka či energie - to všetko sú položky, ktoré sa vedia nakopiť, ani neviete ako. Napriek tomu sú tu pre nás základné pravidlá, ktorými keď sa budete riadiť, minimalizujete svoje výdavky práve na túto kategóriu. 

Svetlá a elektronika: Pri vychádzaní z miestnosti nezabúdajte vypínať svetlá aj elektroniku. Nielenže ušetríte na energii, pomôžete aj planéte správaním sa viac ekologicky alebo „zelenšie”.

Úsporné žiarovky: Ak ste ešte tak nespravili, vymeňte svoj žiarovky za tie úsporné (LED). Sú síce o niečo-málo drahšie na kúpu, no spotrebujú oveľa menej energie a vydržia ešte dlhšie.

Nízka teplota pri praní: Pokiaľ oblečenie si vyslovene nevyžaduje pranie pri vysokej teplote, perte pri tej nízkej. Taktiež ušetríte energiu, zároveň aj planétu.

Vykurovanie príbytku a klíma: Viete, že ideálna hodnota teploty v izbách je 20°C? Vykurovanie a klimatizácia vedia byť taktiež pomerne vysokými výdavkami, preto obmedzte prílišné chladenie alebo teplo.

Tesnenie: Keď už sme pri tej teplote, nezabúdajte na zatváranie dverí a okien pri klimatizácii. Klíma je menej účinná a predídete tak zbytočnému mrhaniu energie. Tak isto aj pri kúrení v zime - vetrajte krátko a v intervaloch, aby radiátory boli účinné.

Doprava ako najväčší výdavok? Nie na dlho!

ako ušetriť na doprave

Zamysleli ste sa niekedy už nad tým, koľko asi vrážate mesačne do auta alebo dopravy všeobecne? Vedia to byť naozaj nemalé peniaze, nehovoriac o nečakaných nutných servisoch a opravách. Najhorúcejšie témy ekológia a zdravie tu tiež hrajú svoju rolu, viete uhádnuť akú?

Do práce autom?

Samozrejme, všetko záleží od vzdialenosti, no ak nebývate príliš ďaleko, potrebujete ísť naozaj do tej práce/školy autom? Alternatív je na výber hneď niekoľko. Vybrať si viete medzi bicyklom, verejnou dopravou alebo klasikou - chôdzou

Verejná doprava je v mnohých mestách plne funkčná, pohodlná a cenovo dostupná zároveň. Mesačný lístok na MHD vám vie ušetriť desiatky eur, ktoré by ste za normálnych okolností minuli na benzín alebo parkovanie. 

Takisto vám s úsporou pomôže aj mestský bicykel alebo elektrická kolobežka. S bicyklom sa dostanete nielen do formy, ale vám aj šetrí peniaze! Elektrická kolobežka je taktiež čím ďalej, tým viac populárna a obľúbená.

A v neposlednom rade - chôdza je zdravá a zadarmo!

Auto a benzín/nafta

ako ušetriť benzín auto

Benzín je asi najväčší žrút peňazí spomedzi výdavkov, no ak sa neplánujete len tak zbaviť jazdy autom, treba s ním vedieť čo najšetrnejšie narábať. 

Vedeli ste, že prudké brzdenie spotrebuje viac benzínu? Skúste na to najbližšie v aute myslieť a natrénujte si jazdenie s „ľahkou nohou” (samozrejme, pokiaľ situácia nevyžaduje prudké brzdenie). Čo taktiež šetrí spotrebu benzínu je dostatočný tlak v pneumatikách - nezabúdajte ich pravidelne kontrolovať. 

V lete nasadnúť do auta, ktoré bolo zaparkované na slnku, je ako vstúpiť do pekla. Napriek tomu sa snažte vyvetrať auto prirodzeným spôsobom - otvorenými oknami. Je to nielen šetrné k vašej peňaženke, ale aj k vášmu zdraviu. Priznajte sa, koľkí z vás už boli nachladnutí „vďaka” klíme?

Zdieľané bývanie už pozná snáď každý, no rozmýšľali ste niekedy nad zdieľaním auta alebo spoločnými jazdami? Je to ďalší spôsob, ako si viete znížiť celkové výdavky na dopravu. Môžete sa podeliť o náklady na benzín a parkovanie s kolegami alebo susedmi. Taktiež, na dlhé trate už existuje niekoľko aplikácií, kde si môžete požiadať o spoločnú cestu s niekým, kto ide autom do rovnakej destinácie ako vy.

Cestovanie môže byť aj lacnejšie. Ako na to?

cestovanie za lacnejšie

Cestovanie a spoznávanie nových miest je pre mnohých z nás neodmysliteľná súčasť nášho života. Vedeli ste však, že vycestovanie mimo vášho bydliska nemusí byť také drahé? Áno, aj na cestovaní sa ušetriť! S trochou kreativity a precízneho plánovania si môžete užiť dovolenku svojich snov aj bez toho, aby ste museli prekročiť váš budget.

Pozor, sezóna sa blíži!

Ceny ubytovania a dodatočných služieb počas sezóny sa často vedia vyšplhať o niečo vyššie. Jarné alebo jesenné mesiace vám prinesú príjemné počasie spolu aj s kľudom od rušného davu ľudí. 

Spoznajte mesto z novej perspektívy pomocou MHD a prechádzok

Nechajte pre zmenu svoje auto v garáži a spoznajte cudzie mesto inak. V mnohých väčších mestách sú k dispozícii turistické lístky, ktoré vám umožnia neobmedzené cestovanie verejnou dopravou za výhodnú cenu (väčšinou ide o 24-hodinové lístky). Prechádzka alebo jazda na bicykli je taktiež skvelý spôsob, ako preskúmať mesto a zároveň ušetriť peniaze. Predstavte si na chvíľu, že ste bežný obyvateľ daného mesta - spoznáte tak skryté zákutia destinácie a zároveň si viete vychutnať miestnu atmosféru.

Miestne atrakcie autenticky

Mnoho miest ponúka bezplatné atrakcie, vďaka ktorým nahliadnete do histórie, umenia alebo kultúry. Okrem múzeí a divadiel nezabudnite aj na miestnu prírodu, ktorá vás stojí najmenej - vôbec nič. Spojte príjemné s užitočným a využite aj možnosť preskúmania okolia mesta - poďakuje sa vám peňaženka, ale aj fyzické zdravie!

Už ste sa niekedy pristihli pri myšlienke, že by ste chceli ušetriť peniaze, ale neviete, kde začať? Veríme, že sme vám týmto článkom pomohli a ak ste si doteraz mysleli, že na týchto veciach sa ušetriť nedá, snáď sme vás vyviedli z omylu. Nebojte sa skúšať nové veci a objavovať rôzne možnosti šetrenia. S trochou snahy to určite pôjde a viete ušetriť značné sumy! 

V tomto článku sme vám predstavili len zlomok z toho, čo sa dá. Existuje mnoho ďalších kreatívnych a zábavných spôsobov, ako si niečo odložiť a zároveň si užívať.

A aby ste to mali ešte jednoduchšie, nezabudnite na ZľavaDňa! S nami to ide ešte ľahšie, ponúkame vám totiž širokú škálu zliav a akcií v rôznych oblastiach, takže ušetriť sa dá naozaj všade. :)


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Hana Bardyová

Stážistka marketingového oddelenia

Hana je študentkou marketingu a entuziastka adrenalínu. Svoju kreatívnu dušu nenecháva spať - rada cestuje, číta, navštevuje galérie alebo divadlá. Okrem sociálnych sietí, písania článkov a plánovania kontentu sa vo voľnom čase venuje kresleniu a hre na gitaru alebo klavír.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: