Zaujímavé slovenské erby

Slovenské mestá a obce majú rozmanité a naozaj zaujímavé erby. Často rozprávajú dávne príbehy a legendy miest, ktoré stoja za vypočutie. Na Slovensku však nájdeme aj niekoľko naozaj zábavných a netradičných erbov, o ktorých ste možno doteraz ani netušili :)

Objavte Slovensko

Slon v erbe Beckova

Slon v erbe mesta Beckov

Hrad Beckov určite nemusíme zvlášť predstavovať. V miestnom erbe ste si však možno všimli jedno netypické zviera pre Slovensko - slona, ktorý si nesie na chrbte vežu. Pýtate sa, čo má Beckov spoločné so slonmi? Nenájdete tu predsa žiadnu ZOO a žeby boli miestny obyvatelia milovníkmi Plochozeme od Terryho Pratchetta?

Môže za to vlastne malá chybička... Do 16. storočia bol v miestnom erbe býk - symbol zemepanskej rodiny Bánfyovcov. Kovorytec, ktorý vyrábal nové pečatidlo sa pomýlil a omylom vyryl býkovi kravskú hlavu. Svoj omyl sa síce snažil napraviť, no nakoniec z toho vzniklo zviera podobné slonovi. A tak v Beckove majú už skoro 400 rokov slona :)

Pozrite si našu ponuku: Vstup na legendami opradený hrad Beckov

 

Jednorožec ako z rozprávky

Jednorožec v erbe obce Štiavnik

Toto nie je erb žiadneho rodu z fantasy knižky, seriálu alebo filmu. V erbe obce Štiavnik z okresu Bytča naozaj cvála jednorožec! Pred tým než sa vydáte na lov tohto bájneho tvora musíme poznamenať, že sa do erbu obce dostal zrejme ako motív niektorého šľachtického rodu alebo ako symbol čistoty a nepoškvrnenosti Panny Márie. Ale jeden nikdy nevie... :)

 

Vo Fiľakove majú v erbe palmu

Erb mesta Fiľakovo

Pri ceste cez Fiľakovo si môžete všimnúť miestny erb s palmou. Nie, palmy tu na uliciach vážne nerastú :) Jedna z teórií tvrdí, že palma v mestskom erbe pochádza z rodového znaku Bebekovcov. Po nich je pomenovaná aj jedna bašta Fiľakovského hradu.

Prečítajte si aj: 8 slovenských hradov a zámkov, ktoré musíte vidieť na vlastné oči

 

V Hostoviciach vás pohostia

Erb obce Hostovice

Tento erb vyzerá ako vývesný štít nejakého pohostinstva, čo poviete? V skutočnosti, ale patrí jednej malej dedinke pri hraniciach s Poľskom v okrese Snina. Je ňou obec Hostovice. V minulosti cez dedinku prechádzala významná obchodná cesta a ľudia sa tu radi zastavili a trošku sa na dlhej ceste občerstvili. No a sme si istí, že pohostinní ľudia žijú v Hostoviciach určite ešte aj dnes :)

 

Štúrovo zobúdza ohnivý kohút

Erb mesta Štúrovo

Zvieratá sú v erboch klasickým motívom. Medveď, ryby, orlica... V Štúrove ale majú v miestnom erbe kohúta. Mohli by sme teda povedať, že Štúrovčanov každé ráno zobúdza ohnivý kohút :) A prečo sa práve toto zviera dostalo do mestského erbu?  Kohút odkazuje na najstarší názov mesta Kakath. Jeho červená farba a päťcípy hrebeň zasa poukazuje na požiare, ktoré mesto v minulosti prekonalo.

 


Symbol iluminátov v erbe?

Erb obece Opoj

Takýmto erbom sa pýšia v obci Opoj. Nedáme šancu vzniknúť žiadnym konšpiráciám a uvedieme to hneď na pravú mieru! V skutočnosti sa jedná o symboliku súvisiacu so zasvätením miestneho kostola Najsvätejšej trojici.

 

Milujete psíkov? Navštívte Parihuzovice

Erb obce Parihuzovice

Ideálne miesto na život pre všetkých psíčkarov? Možno... Práve takéhoto krásneho havka má v erbe obec  Parihuzovce. Dedinka leží neďaleko obce Hostovice, ktorej erb už poznáte :) Prečo však majú práve v Parihuzoviciach v erbe psíka, to veru netušíme... Ak o tom viete niečo viac, neváhajte nám napísať do komentárov. Ale je to krásne, však?

​​

Aj takéto netradičné erby máme na našom krásnom Slovensku. Aký erb má vaše mesto či obec? Alebo poznáte nejaké ďalšie zaujímavé erby? Pochváľte sa a dajte nám o nich vedieť do komentárov.

A nezabudnite si urobiť náš kvíz o tom, ako dobre poznáte slovenské erby! Môžete totiž vyhrať až 3x22 € na nákup na ZľavaDňa.

Súťažné kvízy o Slovensku


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: