Zaručený recept na dodržanie novoročných predsavzatí - inšpirujte sa!

Nový rok je už tu a my vieme, že tí, ktorí sa boja novoročných predsavzatí sa teraz môžu zahryznúť do nechtov. Rozhodli sme sa vám to však trošku uľahčiť a prezradiť zopár tajomstiev ako úspešne zahájiť tieto ambície. 2024, máte sa na čo tešiť!

SMART predsavzatia

Sústreďte sa na výber konkrétnych cieľov a buďte realistickí. Mnohí zlyhajú práve v objemnom výbere predsavzatí, ktoré v konečnom dôsledku jednoducho nedodržia. Vo výbere buďte jasní a našou radou je zvoliť práve SMART metódu! Každé písmenko predstavuje slovo zamerané na určovanie cieľov tak, aby boli dosiahnuteľné a realistické. Sami posúďte, či tieto slová dávajú zmysel v postupe určovanie predsavzatí: špecifický, merateľný, dosiahnuteľný, relevantný a časovo ohraničený.

Čo to znamená pre vás? Vaše minuloročné predsavzatia mohli znieť aj nejak takto: „Budem sa stravovať zdravšie!” No neznie to takto lepšie?: „Do februára 2024 sa naučím podstatu zdravého stravovania!”

Endorfíny na prvom mieste

Budú vás vaše rozhodnutia a predsavzatia robiť šťastnými? Všetko spočíva v tom, aby ste si nezakazovali to, čo máte naozaj radi. Ak vás napríklad cvičenie nebaví, ale ste šťastní z výsledkov alebo sa po tréningu cítite mnohokrát lepšie, viete, že ste si ciele nastavili správne! Nejde iba o samotný proces predsavzatia, ide o to, aby sa to stalo vaším návykom, ktorý vás posúva k lepšiemu!

Pomoc pri plánovaní

Disciplína je viac než dôležitá, preto odporúčame dopomôcť si diárom alebo plánovačom! Jednoducho si vypísať jednotlivé kroky, ktoré vám pomôžu zlepšiť sa v dodržiavaní cieľov. Plán je v tomto prípade veľká pomôcka, či už na plánovanie jednotlivých dní, týždňov alebo postupy, recepty. Plánovanie nepodceňujte, je len na vás aký postup zvolíte.

Ako na udržanie motivácie?

Veľkou súčasťou motivovania sa je vizualizácia úspechu. Pre menej predstavivých, vytvorte si kreatívny a esteticky vyzerajúci „moodboard”. Je to vizualizácia všetkého, čo chcete dosiahnuť, takzvaná koláž obrázkov alebo nástenka. Mal by odrážať vaše ciele, jednotlivé kroky alebo motivačné citáty, ktoré vás nakopnú v dodržiavaní predsavzatia. Inšpirujte sa rôznymi už existujúcimi moodboardmi, konkrétnymi „idolmi”, tutoriálmi na samotnú tvorbu moodboardov alebo motivačnými videami.

Pozitívny prístup k sebe

Je dôležité uvedomiť si, že neúspechy sú prirodzenou súčasťou takmer každého snaženia. Napriek tomu sa miesto trestania za neúspechy zamerajte na pozitíva. Odmeňujte sa za každé malé míľniky dosiahnuté pri vašom progrese. Maličkosti sú predsa dôležité, a preto si zaslúžia malú odmenu, ktorá vás motivuje pokračovať.

Bez trpezlivosti to nejde

Veľké zmeny neprichádzajú okamžite, každý proces potrebuje svoj čas na dozrievanie a prispôsobovanie sa novým podmienkam. Nedajte sa odradiť tým, že neuvidíte okamžitý progres. Dajte si čas na adaptovanie a výsledky prídu prirodzene.

Medzi najčastejšie novoročné predsavzatia patria napríklad obmedzenie fajčenia, chudnutie, cvičenie, lepšie finančné rozhodnutia alebo celkové zlepšenie životného štýlu. Či už si vyberiete z týchto najčastejších alebo nie, nebojte sa výziev. Oslavujte každý úspech a k neúspechom pristupujte s pochopením. Prajeme vám úspešný krok do roku 2024!

Pozrite si bestsellery roku 2023


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Hana Bardyová

Stážistka marketingového oddelenia

Hana je študentkou marketingu a entuziastka adrenalínu. Svoju kreatívnu dušu nenecháva spať - rada cestuje, číta, navštevuje galérie alebo divadlá. Okrem sociálnych sietí, písania článkov a plánovania kontentu sa vo voľnom čase venuje kresleniu a hre na gitaru alebo klavír.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: