Ubytovanie na zámku: Kúzlo minulosti a pohodlie súčasnosti

Ubytovanie na zámku - to je sen, ktorý majú mnohí z nás. Je to možnosť prejsť bránami minulosti a ocitnúť sa v úplne inom svete. Sú plné pôvabu, histórie a ich kamenné múry nesú príbehy minulých storočí. Pri ubytovaní na zámku sa môžete prechádzať hradbami, obdivovať nádhernú architektúru a stratiť sa v bohatých interiéroch, ktoré odrážajú šľachtický život minulosti.

Pozrieť pobyty na zámkoch a kaštieľoch

Napriek historickým koreňom ponúkajú zámky luxus a komfort, ktorý by ste očakávali v modernom hoteli. Ubytovanie je často v luxusných izbách s elegantným nábytkom a modernými vybaveniami. Počas vášho pobytu si môžete vychutnať bohaté raňajky a večere, relaxovať pri wellness procedúrach a ochladzovať sa v bazénoch. Zámky sú svetlými miestami histórie, kde sa stáročia stretávali osudy kráľov, šľachty a vojvodov. Dnes môžeme zažiť túto časť histórie, ale s výhodami moderného pohodlia. Aké zámky by ste určite mali navštíviť a čo ponúkajú? Tak sa na to poďme spoločne pozrieť!

Vígľašský zámok

Vígľašský zámok - Ubytovanie na zamku

Historické okienko nám prezrádza, že jeho korene siahajú hlboko do raného stredoveku, keď tu vzniklo slovanské hradisko. Avšak, toto miesto sa stalo svedkom mnohých zmien a histórie, ktorá sa odohrávala na jeho skalnom ostrohu nad riekou Slatina. Neskôr, v období templárskych rytierov, sa tu objavuje kláštorný komplex, možno spravovaný templárskym rádom. Po ich zániku sa majetok dostal do rúk ďalšiemu rádu, Johanitom (známym aj ako Maltézski rytieri), alebo kráľovi Karolovi Róbertovi.

Vígľašský zámok - Ubytovanie na zamku

Vígľašský zámok - Ubytovanie na zamku

V priebehu histórie zámok prešiel mnohými vlastníkmi, vrátane členov rodiny Csákyovcov a neskoršie Esterházyovcov, ktorí ho prestavali na hradný kaštieľ. Dnes sa však môžeme tešiť z jeho opäť obnoveného lesku, vďaka snahám súčasných majiteľov, rodiny Rekitar. Počas druhej svetovej vojny utrpel zámok vážne poškodenia a časť z neho dokonca vyhorela. No v roku 2009 začala nová kapitola jeho histórie, keď rodina Rekitar zakúpila jeho ruiny. Rozsiahla rekonštrukcia, ktorá bola ukončená v roku 2013, vrátila zámku jeho bývalú slávu a pôvab. Dnes je zámok Vígľaš opäť miestom, kde sa môžeme ponoriť do histórie, cítiť romantiku minulých čias a obdivovať jeho majestátne múry.

Vígľašský zámok - Ubytovanie na zamku

Vígľašský zámok - Ubytovanie na zamku

Do priam rozprávkovej atmosféry sa môžete preniesť v  4-hviezdičkovom hoteli , s dobovou reštauráciou a pravidelným prístupom do wellness. Táto kombinácia vytvára ideálny relax a dúšok histórie. Okrem týchto skvelých pozitív, sa na malý moment môžete cítiť ako šľachtic z minulosti a byť hlavnou postavou vášho rozprávkového príbehu. Grand Vígľaš**** patrí medzi TOP 10 hodnotených kaštieľov, čo ho robí neodolateľným miestom na návštevu.

Pozrieť pobyt na zámku The Grand Vígľaš

Château Belá

Château Belá - Ubytovanie na zamku

Nad nádhernými slovenskými viničmi sa nachádza jedno z najúchvatnejších miest na Slovensku - Château Belá. Tento elegantný zámok, obklopený malebnou krajinou, ponúka návštevníkom nezabudnuteľný pohľad na históriu, kultúru a vinohradnícku tradíciu tohto regiónu.

Zámok začal svoju cestu k súčasnej podobe v 18.storočí, vďaka miestnemu šľachticovi Jánošovi Terstyánskemu, a dosiahol svoj vrchol pod dohľadom architekta Jakaba Mayera. V roku 1780 bola dokončená kaplnka, ktorá sa dodnes využíva ako miestny kostol pre svadby.

Château Belá - Ubytovanie na zamku

Vedeli ste, že? V roku 1990 sa Château Belá stalo súčasťou Národného dedičstva (National Trust)

V roku 2002 odkúpila zámok grófka Ilona, von Krockow, vnučka Georga Ullmanna. Jej vďačíme za citlivý prístup a starostlivú rekonštrukciu zámku a okolitých pozemkov. Vznikol tak prepracovaný hotel, ktorý bol otvorený v roku 2008. Po náhlej smrti Ilony von Krockow, sa jej deti rozhodli pokračovať v jej vízii a odkaze.

Château Belá - Ubytovanie na zamku

Prečo sa ubytovať v Château Belá?

  1. Historický zážitok: Ubytovanie v zámku vám umožní cítiť sa ako šľachtic či šľachtičná. Starobylá atmosféra a krásne zariadené izby vám poskytnú luxusný zážitok.
  2. Vinárstvo: Château Belá je miestom, kde môžete ochutnať niektoré z najlepších slovenských vín priamo od miestnych vinárov. Pre milovníkov vína je to nezabudnuteľný zážitok!
  3. Prírodná krása: Okolie zámku ponúka množstvo príležitostí na objavovanie nádherných slovenských prírodných scenérií. Môžete sa vybrať na prechádzku alebo len relaxovať v krásnej záhrade zámku.

Prečítajte si aj: Šľachtické sídlo, ktoré si získalo naše srdce. Vyskúšali sme Chateau Béla

Château Appony

Château Appony - Ubytovanie na zamku

V srdci malebnej slovenskej dedinky Oponice, neďaleko historického mesta Nitra, sa nachádza jedno z najnádhernejších historických sídiel na Slovensku - Château Appony. Toto majestátne sídlo, pôvodne postavené v 16. a 17. storočí, slúžilo ako rezidencia pre významný uhorský šľachtický rod Apponyi. V jeho stenách sa mieša krásny renesančný štýl s klasicizmom, a jeho biele múry kontrastujú s zelenou oázou priliehajúceho parku, kde rastú vzácne dreviny.

Je jediným luxusným historickým hotelom so štyrmi hviezdičkami na Slovensku, ktorý môže byť hrdý na svoju bohatú históriu. Jeho obnova, ktorá sa uskutočnila v rokoch 2007-2011, bolo ako "vzkriesenie z popola ruín." Dnes je to miesto, kde sa môžete ponoriť do histórie a zároveň si užívať moderný komfort a luxus.

Château Appony - Ubytovanie na zamku

Vedeli ste, že? V období osvietenstva a za vlády Márie Terézie, patrili Apponyiovci medzi najvýznamnejšie a najbohatšie uhorské rody. Po smrti posledného potomka z rodu, Henricha Apponyiho, ktorý nezanechal potomkov, kúpila kaštieľ rodina Slezákových.

Château Appony - Ubytovanie na zamku

Château Appony - Ubytovanie na zamku

Ak hľadáte miesto s výnimočnou atmosférou, luxus a eleganciu Château Appony**** je tou správnou voľbou.

  1. Wellness centrum s výhľadom na park vám poskytne relax a oddych
  2. Reštaurácia v Château Appony**** je symfóniou chutí, na ktorú len tak ľahko nezabudnete
  3. Zámok sa umiestnil v TOP 10 najlepšie hodnotených ubytovaní, čo svedčí o jeho výnimočnej kvalite a spokojnosti hostí

Toto nádherné historické sídlo vás vtiahne do sveta minulosti a ponúkne vám neopakovateľný zážitok.

Pozrieť pobyt v kaštieli Château Appony

Château Krakovany

Château Krakovany - Ubytovanie na zamku

Château Krakovany je miestom, ktoré spája bohatú históriu s moderným luxusom. Jeho elegancia a pohostinnosť robia z tohto zámku ideálne miesto pre tých, ktorí túžia po jedinečnom a pamätnom zážitku. Bez ohľadu na to, či ste zamilovaný pár hľadajúci romantický únik, rodina plánujúca dovolenku alebo jednoducho cestovateľ túžiaci po historických zážitkoch, Château Krakovany vám ponúka všetko, čo potrebujete pre nezabudnuteľný pobyt.

Château Krakovany - Ubytovanie na zamku

Château Krakovany - Ubytovanie na zamku

Dôvody prečo by ste isto mali Château Krakovany navštíviť!

Určite mnohých gurmánov poteší, že zámok disponuje vynikajúcou reštauráciou, kde si môžete vychutnať lahodné pokrmy pripravované z čerstvých lokálnych surovín. A ako býva zvykom, chuťové zážitky sú servírované v štýlovom prostredí. Zámok často hostí kultúrne podujatia, koncerty, výstavy a svadby, preto sa tu nudiť určite nebudete a kultúrne tu vyžijete. Spestrenie vášho pobytu môže byť aj vínna degustácia, na ktorej si môžete vychutnať viac ako 20 vzoriek vín ich vlastnej výroby. A samozrejmosťou je autentický zážitok z ubytovania v historickom zámku. Priam čarovné!

Kaštieľ Lučivná

Kaštieľ Lučivná - Ubytovanie na zamku

Kaštieľ Lučivná, skrytý v podhorí Vysokých Tatier na Slovensku, je pokladom stredovekej architektúry s bohatou históriou, ktorá siaha až do obdobia kráľa Matiáša, Mateja Korvína, v polovici 15. storočia. Kaštieľ, postavený pôvodne ako poľovnícke sídlo kráľa Matiáša, sa postupne transformoval, pričom bol rozšírený o nové izby a chodby, aby sa stal majestátnym zámockým komplexom, ktorý ho učinil jedinečným v regióne.

Historický vývoj kaštieľa od položenia prvých stavebných kameňov, v roku 1450, je fascinujúci. Postupné rozširovanie a prístavby, ako aj zmeny v interiéri a exteriéri, odzrkadľujú bohatú históriu Slovenska a jeho významnú úlohu v stredoeurópskej kultúre.

Kaštieľ Lučivná - Ubytovanie na zamku

Kaštieľ Lučivná - Ubytovanie na zamku

Dnes sa kaštieľ v Lučivnej premenil na nádherný hotel, ktorý zachováva historický pôvab a zároveň ponúka moderné pohodlie pre svojich hostí. Okrem luxusného ubytovania má kaštieľ aj konferenčné služby, wellness, a poskytuje možnosti na organizovanie rodinných osláv a svadieb. Jeho reštaurácia láka hostí na skúmanie tradičnej i moderné slovenskej kuchyne.

Kaštieľ Mojmírovce

Kaštieľ Mojmírovce - Ubytovanie na zamku

V srdci malého slovenského mestečka Mojmírovce stojí nádherný barokovo-klasicistický kaštieľ, ktorý je dnes známy nielen svojou majestátnou architektúrou, ale aj bohatou históriou a rôznorodými zážitkami, ktoré ponúka svojim návštevníkom. Prečo by ste mali túto historickú perlu navštíviť a ubytovať sa v nej?

História kaštieľa Mojmírovce siaha do 18. storočia a spojená je s rodom Huňadyovcov.. V roku 1721 dal Imrich Huňady postaviť majestátny kaštieľ v barokovom slohu, no neskôr po požiari prešiel rekonštrukciou v klasicistickom štýle. Rodina Huňadyovcov okrem kaštieľa vlastnila aj rozľahlý park s exotickými stromami a kríkmi, ktorý sa vyznačoval svojou krásou a stával sa jedným z najkrajších parkov v Hornom Uhorsku.

Kaštieľ Mojmírovce - Ubytovanie na zamku

Kaštieľ Mojmírovce - Ubytovanie na zamku

Vedeli ste, že? Pýchou rodu Huňadyovcov bol žrebčín, v ktorom chovali ušľachtilé plemená arabských, talianskych a španielskych koní. V roku 1814 zorganizoval Jozef Huňady v Urmíne prvé verejné konské dostihy v Rakúsko-Uhorsku podľa moderných pravidiel.

Kaštieľ Mojmírovce je živým svedkom že, navštívením tohto miesta sa dostanete do storočí plných príbehov a tajomstiev života v stredoveku. Ubytovanie v tomto kaštieli znamená nezabudnuteľný zážitok - elegantné izby, luxusné vybavenie a prvotriedna obsluha vám zabezpečia pohodlie na najvyššej úrovni. Nechýba ani dotyk prírody - park okolo kaštieľa je miestom relaxu a oddychu a prechádzka medzi dubovými sochami svätých dodá vášmu pobytu nádheru a pokoj.

Kaštieľ Mojmírovce - Ubytovanie na zamku

Zhrňme si teda, prečo by ste aj vy mali vyskúšať ubytovanie na zámku?

✔ Unikátny zážitok

✔ Elegancia a luxus

✔ Krása okolitej prírody

✔ Kultúrna hodnota

✔ Romantika ako vyšitá

✔ Výnimočné fotografie

✔ Únik z každodennosti

Ak ste si označili čo i len jednu z možností, takýto výlet a zážitok je pre vás ako stvorený a isto nesklame. Tak čo, vidíme sa na hradbách niektorého zo spomenutých zámkov?

Pozrieť pobyty na zámkoch a kaštieľoch


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Teodora Vulič

Stážistka marketingového oddelenia

Tea je kreatívna duša, ktorá sa momentálne aktívne venuje štúdiu marketingu, písaniu článkov, sociálnym sieťam a skromným základom grafiky. Vo svojom voľnom čase sa venuje zdravej výžive, cudzím jazykom, cestovaniu a spoznávaniu iných kultúr. Miluje jedlo, kvety a dobrú hudbu.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: