Tip na výlet: Banská Štiavnica - do tohto mesta sa určite zamilujete!

Taká naša malá, milá, romantická Verona. Celosvetovo známy príbeh dvoch mladých a zaľúbených, Rómea a Júlie, pozná azda každý. No vedeli ste, že Slovensko má tiež svoj krásny príbeh lásky?

Samozrejme, myslíme predstaviteľa romantizmu, Andreja Sládkoviča a jeho lásku a múzu, Máriu Pischlovú.  Na rozdiel od Shakespearovskej klasiky, má slovenský príbeh aj reálne postavy, ktoré tu v minulosti tvorili, ani netušiac, históriu. Či ich už spojil osud alebo to bola len náhoda, isto vieme, že ich ľúbostný osud je nesmrteľný a pretrváva v slovenskej literatúre.

Či už plánujete výlet vo dvojici, s celou rodinou alebo iba s priateľmi, Banská Štiavnica má pre každého to svoje čaro. Tak sa na to poďme pozrieť bližšie!

Tipy na ponuky v Banskej Štiavnici

City Game – Štiavnický poklad

City Game banska stiavnica unikovka

Táto ,,mestská hra“ je jedinečným spôsobom, ako spoznať Banskú Štiavnicu. Je to kombinácia prehliadky,  hádaniek a hľadania, ktorá vám umožní preskúmať rôzne časti mesta a zároveň sa dozvedieť čo to o bohatej histórii. Hra je vhodná pre jednotlivcov, páry, rodiny a skupiny priateľov, ktorí hľadajú zábavný a informatívny spôsob, ako stráviť čas v Banskej Štiavnici.

Ako hra funguje?

Pred začatím hry je samozrejme dôležité si rezervovať deň vašej návštevy aby pre vás bolo všetko pripravené. Hrať môžu hráči v tímoch po 2 – 5 ľudí, a naraz môže byť až 12 tímov. Preto je táto hra vhodná aj pre väčšie skupiny ľudí, či teambuildingy. Ale nebojte sa, aj keď vás je menej zábavu zažijete rovnako skvelú.

Pripravená je aj zjednodušená verzia - pre deti do 10 rokov. Ideálna je pre rodiny s menšími deťmi, školské výlety či tábory. Avšak, pri hre s deťmi musí byť aspoň jedna dospelá osoba.

Na štarte vám organizátori vysvetlia postup hry, dostanete všetko potrebné vybavenie k splneniu úloh. Vašou úlohou je hľadať stopy, indície a hádanky, ktoré vás budú sprevádzať mestom. Každá stopa vás posunie bližšie k riešeniu hádanky a k cieľu - nájdeniu Štiavnického pokladu.

Počas hľadania budete objavovať rôzne miesta v meste, vrátane historických budov, kostolov. Každé miesto má svoj vlastný príbeh a historický význam.

City Game môže byť aj súťažná, ak hru hráte spomínane s viacerými hráčmi alebo skupinami. Môžete sa pokúsiť nájsť Štiavnický poklad skôr ako ostatní a zvíťaziť.

Časový limit hry: 120 – 180 min.
Dĺžka trasy: 1,7 – 2,5 km
Obťažnosť: 5/10
Cena (tím do 5 osôb): 49 €
Pri vyššom počte hráčov treba informovať organizátorov
Viac informácií nájdete na stránke Urban Games

Banka Lásky (momentálne v rekonštrukcii)

banka lasky banska stiavnica
Obrázok: Banka Lásky

Banka Lásky je unikátnym výtvorom Jána Majsniara a Igora Brossmanna, ktorí si chceli uctiť krásu  príbehu Andreja Sládkoviča a Márie Pischlovej, a dať možnosť ľuďom zdieľať svoje láskyplné momenty na výnimočnom mieste. Okrem toho, že budova banky bola domovom samotnej Maríny, čo prináša miestu ešte hlbšie prepojenie, sa zakladateľom podarilo zdigitalizovať Sládkovičov rukopis. Vďaka tomuto majú návštevníci možnosť nazrieť do tých najjemnejších detailov slávneho rukopisu.

Bohužiaľ, začiatkom roka 2023 došlo k požiaru v historickej budove, a veľké množstvo banky bolo zničené plameňmi. Momentálne je banka kvôli následkom zatvorená. Nezabudnite sledovať oficiálnu stránku Banky lásky, aby ste nepremeškali dôležité oznamy o jej znovuotvorení.

Prečítajte si aj: Bratislava plná romantiky: Zoberte svoju lásku za zážitkami

Cesta v čase? Tu je možné naozaj všetko!       

                            

Prechádzať sa je super, ale čo tak to spraviť vo virtuálnej realite alebo skrz hologramy vidieť Banskú Štiavnicu ako ešte nikdy predtým?  Áno, čítate správne. Atrakcia Cesta v čase vám umožní cestovať v čase a vidieť ako svet vyzeral pred stovkami rokov - čo ľudia nosili, kade chodili, čo robili. Samozrejme, nechýbajú ani statické exponáty a artefakty, ktoré približujú banícku minulosť. A to nie je všetko! Návštevníci si môžu vyskúšať dobové kostýmy, ktoré pridávajú veľké plus k atmosfére.

► Vstupy sú každých 10 min. pre max. 6 ľudí
► Je potrebné prísť aspoň 10 min. pred vstupom
► Prehliadka trvá približne 45 min.

Cenník vstupeniek:
Dospelá osoba: 10 €
Deti 0 - 4,99 rokov: zadarmo
Deti 5 - 17,99 rokov, seniori, ZŤP, ISIC, ITIC: 8 €

Otváracie hodiny
Pondelok – Štvrtok: Zatvorené
Piatok: 12.00 – 17.30 hod.
Sobota – Nedeľa: 10.30 – 17.30 hod.

Botanická záhrada – klenoty prírody

Obrázok: Ladislav Luppa

Botanická záhrada v Banskej Štiavnici je ojedinelým miestom, ktoré sa stalo svedkom výnimočných dejín. Záhrada sa zakladala v súvislosti so vznikom banskej akadémie a štúdiom lesníctva, na prelome 18. a 19. storočia. Jej hlavným účelom bolo poskytovať študentom príležitosť naučiť sa, ako sa správne starať o lesy. S postupom času sa však stala omnoho viac než len vzdelávacím prostredím - stala sa dôležitým zdrojom biodiverzity a krásy.

Medzi najvzácnejšie exempláre patria sekvoje mamutie a japonský céder, ktoré dodnes zachovávajú svoju nádheru a majestátnosť. Pre študentov a návštevníkov z celého sveta je táto botanická záhrada jedinečnou príležitosťou objavovať bohatstvo prírody.

Vedeli ste, že? Rozloha botanickej záhrady je 3,545 ha a svojím návštevníkom ponúka viac než 200 druhov drevín.
Prehliadka botanickej záhrady trvá asi 20-40 min.
Vstup do záhrady je zadarmo

Otváracie hodiny
Máj - 15. september
Pondelok: zatvorené
Utorok – Sobota: 8.00 – 20.00 hod.
Nedeľa: zatvorené
16.september – Apríl
Pondelok – Piatok: 8.00 – 18.00 hod.
Sobota – Nedeľa: zatvorené

Penzión PRÍJEMNÝ ODDYCH - výborná poloha pri námestí, raňajky aj sauna

Hotel prijemny oddych Banska stiavnica ubytovanie

Pozrieť ponuku

Vrch Sitno – kolíska horskej turistiky

vrch sitno banska stiavnica

Vrch Sitno, je najvyššou horou štiavnických vrchov a turistov láka nielen svojou krásou, ale aj históriou a povesťami. Vraví sa, že v hore driemu Sitniansky rytieri. Títo hrdinovia majú z hôr vstať vtedy, keď sa Slovákom bude dariť skutočne zle. Tajomstvom ostáva, či sa táto legenda už v minulosti naplnila alebo na svoje prebudenie rytieri ešte len čakajú.

Ak sa rozhodnete pre návštevu a výstup, jednou z možností je z Počúvadlianskeho jazera. Táto trasa je nenáročná, mierne strmšia ale je vhodná aj pre deti. Turistika na vrch vám zaberie zhruba hodinku, a ak nosíte športové hodinky či sledovač krokov, ukáže vám že ste prešli 2 kilometre. Je to ozaj parádny čas strávený v prírode!

Na vrchole vás okrem nádherného výhľadu, na ktorý si odporúčame priniesť fotoaparát alebo telefón, čaká aj druhá najstaršia rozhľadňa na Slovensku.

► Výstupová trasa je označená – z Počúvadlianskeho jazera pôjdete po zelenej trase až po Tatársku lúku, a odtiaľ vedie modrá trasa až na Sitno.
► Ak ste hravo zvládli výstup na vrch, určite nevynechajte ani návštevu zrúcaniny hradu Sitno.

Trblietavé jazerá

Ostávame ešte v blízkosti Štiavnických vrchov, a to konkrétne pri verejne prístupnom prírodnom kúpalisku – Vindšachtskom jazere. Je to umelo vybudovaná vodná nádrž, ktorá sa rozprestiera na ploche 4,4ha a najhlbší bod v jazere je až 13,5m. V letných mesiacoch je jazero skvelým miestom na oddych, schladenie a rekreáciu v prírode.

Obrázok: Michal Hruška

Vindšachtské jazero sa nachádza 10 minút autom od Banskej Štiavnice.

V blízkosti malebnej dedinky Hodruša Hámre, sa skrýva Hodrušské jazero, často nazývané aj ako Dolný Hodrušský tajch. Toto čarovné miesto láka nielen miestnych obyvateľov, ale stáva sa aj obľúbeným cieľom rekreantov, ktorí sem prichádzajú z ďalekých kútov. Počas horúcich letných dní je to ideálne miesto na osvieženie, keďže jazero má upravený breh a postupne sa dá dostať do vody.

Obrázok: Karasini

Tip pre tých, čo by radi zostali na dlhšiu dobu, neďaleko jazera nájdete kempingovú oblasť, aj so stánkami s občerstvením.
Hodrušské jazero sa nachádza 20 minút autom od Banskej Štiavnice.

Salamandra Resort

salamandra resort

Salamandra Resort je skutočnou celoročnou rekreačnou oázou, ktorá ponúka niečo pre každého. Nádhernú prírodu, bohaté aktivity a moderné vybavenia! Je to jednoducho ideálne miesto na relaxáciu a dobrodružstvo. Bez ohľadu na to, či ste dovolenkový nadšenec, dobrodruh alebo milovník prírody, tu si isto vyberie niečo, čo bude presne tá vaša šálka kávy. Takže čo všetko tu teda nájdete?

Cesta do Salamandra Resortu trvá 20 minút autom z Banskej Štiavnice.

Letné aktivity

Poloha hotela Salamandra ho priam predurčuje stať sa ideálnym východiskovým bodom pre rodinné cyklotúry alebo firemné bicyklovanie. Prechádzajú tadiaľ cyklotrasy Stopa Salamandry a Prachovňa, neďaleko môžete nájsť aj Veľký hodrušský okruh a Mikovíniho zelenú trasu. Tieto trasy sú súčasťou širšieho systému cyklotrás Bajkom k tajchom.

Priamo v areáli hotela sa nachádza asfaltový pump-track a skill park, kde môžete trénovať techniky jazdy.

Resort je obklopený nádhernou prírodou, a preto je ideálnym miestom pre turistiku a hiking. Môžete objavovať rôzne turistické trasy, ktoré vedú k skalným útvarom a krásnym výhľadom. Napríklad:

Chodník Staré mesto vás zavedie až k ruinám hradu. Ľahkým krokom trvá túra zhruba dve hodiny, prejdete počas toho 3km. Náročnosť je stredne ťažká.

Chodník Milana Kapustu po žile Terézia, počas ktorého budete mať možnosť prechádzať sa pri Ottergrundskej vodnej nádrži. Túra trvá niečo okolo 2,5 h, pričom jej dĺžka je 6,1 km, ale báť sa netreba, táto túra je nenáročná.

Sedačková lanovka

lanovka banska stiavnica tipy na vylety

1 450 metrov dlhá sedačková lanovka Doppelmayer je k dispozícií pre návštevníkov od mája do septembra cez víkendy, letné prázdniny, piatky a štátne sviatky na vrcholovú stanicu Horná Roveň. Odtiaľ sa môžete vydať na historický turistický chodník vedúci do Banskej Štiavnice, čo je ideálne aj pre rodiny s deťmi. Tí, ktorí radi bicyklujú, budú mať radosť z možnosti previezť si bicykel na lanovke a následne pokračovať na označené cyklistické trasy.

► Lanovka premáva obojsmerne
► Ceny lístkov sú v závislosti od sezóny, začínajú od 6 €/obojsmerný lístok
► Aktuálne ceny nájdete na tejto stránke

Prečítajte si aj: 7 turistických trás, na ktoré sme právom hrdí

Zimné aktivity

Zima v Salamandra Resort znamená príležitosť pre lyžovanie a snowboarding. S lyžiarskymi trasami vhodnými pre rôzne úrovne zručností a náročnosti, to je ideálne miesto pre zimný oddych a šport. Pre tých, ktorí sa chcú naučiť alebo zdokonaliť vo lyžovaní a snowboardingu, je tu lyžiarska škola s kvalifikovanými inštruktormi.

Na vrchol 1 450 metrov dlhého svahu vás vyvezie štvorsedačková lanovka. Lanovka je vybavená bezkontaktným turniketom.

Otváracie hodiny lyžiarskeho strediska
Stredisko otvorené DENNE počas zimnej sezóny
8.30 – 15.30 hod.

RUINBar

Obrázok: Facebook RUINbar

RuinBar v Banskej Štiavnici je jedným z tých miest, ktoré spojili históriu a kreativitu do jedinečného konceptu. Toto zaujímavé miesto je určené pre tých, čo hľadajú niečo mimo bežných reštaurácií a barov. Čo to RuinBar ponúka a prečo by ste ho nemali nechať ujsť?

Nachádza sa v poslednom zachovanom renesančnom palácovom dome,  v Limpacherovom paláci, na centrálnom námestí Banskej Štiavnice. Jeho pôvodný dizajn a architektúra boli zachované takmer v nezmenenej podobe, vytvárajúc jedinečnú atmosféru, ktorá vás prenesie do minulosti. Miesto disponuje rôznymi priestormi, vrátane baru, podbránia, nádvoria, pivnice a terasy priamo pod barokovým svätotrojičným stĺpom. Ponúka širokú paletu nápojov, koktailov, pív, regionálnych vín a európsku kuchyňu.

Kaviareň Divná Pani

Kaviareň Divná Pani banska stiavnica tip na vylet
Obrázok: Kaviareň Divná Pani

Divná Pani je neobyčajnou kaviarňou v srdci Banskej Štiavnice, ktorá vás vtiahne do svojho sveta od prvých okamihov návštevy. Toto miesto má unikátny štýl a výraznú osobnosť, ktorá ho odlišuje od bežných kaviarní. Je známa svojou charizmou a kreatívnym prístupom k dizajnu. Interiér kaviarne je kombináciou starožitného a moderného, čo vytvára teplú a príjemnú atmosféru. Ponúka široký výber kvalitných kávových zŕn a odbornú prípravu. Nech ste fanúšikom espressa alebo cappuccina, tu si prídete na svoje.

Banská Štiavnica ponúka mnoho zaujímavých aktivít, krásnych pamiatok, a hlavne je to miesto kde sa stretáva komunita a vytvára sa atmosféra. Tak čo, koho stretneme na potulkách mestom?

Tipy na ponuky v Banskej Štiavnici


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Teodora Vulič

Stážistka marketingového oddelenia

Tea je kreatívna duša, ktorá sa momentálne aktívne venuje štúdiu marketingu, písaniu článkov, sociálnym sieťam a skromným základom grafiky. Vo svojom voľnom čase sa venuje zdravej výžive, cudzím jazykom, cestovaniu a spoznávaniu iných kultúr. Miluje jedlo, kvety a dobrú hudbu.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: