Kam na výlet v Česku? 5 úchvatných miest, ktoré musíte vidieť

Slováci milujú spoznávanie nových miest. Dnes pre vás preto máme 5 zaujímavých a neobjavených tipov na výlety, ktoré si môžete naplánovať už pri svojej najbližšej dovolenke v Česku! Na svoje si prídu milovníci prírody, histórie, ale aj obdivovatelia industriálnej architektúry.

Pozrieť pobyty v Česku

Drábské světničky

Drábské světničky

Bývalá skalná pevnosť sa vypína na okraji masívu poblíž vrchu Mužský. Táto oblasť sa nazýva Priehradské skaly. Pieskovcové bloky, oddelené úzkymi puklinami, poskytli v 13. storočí pevnú oporu založeniu skalného hradu. Počas husitských vojen bol celý komplex obnovený a tiež doplnený o ďalšie obytné priestory. Po bitke pri Lipanoch bola celá lokalita opustená a stavby schátrali. Dodnes sa tu však v niekoľkých výškových úrovniach zachovalo niekoľko desiatok do skál vytesaných izbičiek, zvyšky chodieb a tiež vytesané základy po drevených stavbách a mostných konštrukciách. Hlavná časť vrcholových partií skalných blokov je prepojená úžasnou sústavou rebríkov a mostov, z ktorých môžete vychutnávať nádherný výhľad.

Zámek Nebílovy

zamek nebilovy
Obrázok: Ondrej.konicek

Vidieť v Čechách predstavitela viedenskej barokovej architektúry je vcelku ojedinelé. Autorom tohto impozantného zámku je rakúsky architekt J. L. von Hildebrandt. Dnešnú podobu získal prestavbou, ktorú absolvoval v rokoch 1706 – 1719. Iniciátorom bol vtedajší majiteľ Adam Jindřich zo Steinau. Zámok neskôr vlastnil rod Černínov z Chudeníc a od roku 1816 bol využívaný ako hospodársky dvor. Po obsiahlej rekonštrukcii je od roku 1998 sprístupnený verejnosti. Trasa prehliadok vedie obnovenými krásnymi zámockými interiérmi, ktoré sú zariadené rokokovým a barokovým mobiliárom. Atmosféra vidieckeho sídla z prelomu 18. a 19. storočia je priam hmatateľná. Tanečná sála preslávená unikátnymi iluzívnymi maľbami od Antonína Tuvory je od roku 2014 súčasťou prehliadok.

Průmyslový areál Dolní Vítkovice

Průmyslový areál Dolní Vítkovice

História areálu začína založením Vítkovických železiarní v roku 1928. Tento ojedinelý komplex ťažkej priemyslnej výroby dnes slúži predovšetkým kultúre a vzdelávaniu. Každoročne sa tu koná celoeurópsky známy hudobný festival Colours of Ostrava či Beats 4 Love. Atmosféra bývalej priemyselnej zóny poskytuje ideálne rozložité, zaujímavé a originálne priestory pre konanie festivalov, vzdelávacích podujatí a kultúrnych akcí. Medzi atraktivity areálu patrí napríklad novostavba Veľkého sveta techniky so 4 stálymi interaktívnymi expozíciami. Malý svet techniky U6 sídliaci v budove energetickej ústredne, multifunkčná hala Gong či vyhliadková veža Bolt Tower, vzniknutá modernou nadstavbou vysokej pece č. 1.

Vodní nádrž Nové Mlýny

Nové Mlýny

Vznešenú prezývku „Moravské more“ dostala táto sústava troch vodných nádrží v ChKO Pálava na juhu Moravy. Vodné zoskupenie je situované na rieke Dyj. Tri nádrže - Horná Mušovská, Stredná Věstonická, Dolná Novomlýnska tvoria rozsiahlu vodnú plochu, ktorá svojou veľkosťou naozaj pripomína more. V 70. rokov 20. storočia bola táto oblasť najrozsiahlejšou lužnou krajinou v strednej Európe. Každoročné záplavy vyústili do logického riešenia - umelého zatopenia oblasti a utvorenia veľkoplošnej nádrže. Pričom Horná nádrž je určená predovšetkým pre závlahy, vodnú dopravu a rekreáciu, stredná nádrž je vyhlásená za prírodnú rezerváciu, čomu nasvedčujú aj umelé ostrovčeky na hniezdenie vtákov. Na jednom z týchto ostrovčekov ešte stále uvidíte vyčnievajúci románsko gotický kostol sv. Linharta, ktorý je pozostatkom zatopenej dediny Mušov. A nakoniec Dolná nádrž slúži na rekreáciu, vodnú dopravu, závlahy a tiež výrobu elektriny. Nové Mlyny sú vyhľadávané pre vodné športy a rekreáciu, kúpanie, rybolov, windsurfing či lodnú dopravu. Stojí za to navštíviť i okolité obce ako sú Dolní Věstonice, Pavlov, kde nájdete archeopark s vykopávkami, krásnu moravská obec Zajačie či Mikulov s jeho lahodným vínom a podmanivou atmosférou.

Prečítajte si aj: 5 netradičných tipov kam v Prahe cez víkend

Pančavský vodopád

Pančavský vodopád

S výškou 148 metrov si tento vodopád vyslúžil titul najvyšší vodopád v Čechách. Nachádza sa v Krkonošskom národnom parku, približne 1 km od Labskej búdy, na Pančavskom potoku. Typický kaskádovitý vodopád padá skalnatým terénom z hrany Pančavskej lúky na dno Labskej bane. Má štyri hlavné stupne a výška vodopádu sa mení podľa množstva pretekajúcej vody. Najviac vody ním pretečie pri jarnom topení snehu v apríli a v máji. V prípade, že chcete vodopád pozorovať z rôznych perspektív, vyberte sa po červenom alebo modrom turistickom chodníku, ktoré sa nachádzajú v blízkosti vodopádu. Na červenom turistickom chodníku medzi Labskou a Vrbatovou lúkou je vyhliadka, z ktorej možno vidieť iba vrchnú časť vodopádu. Celý vodopád je možné pozorovať z modrej turistickej trasy, ktorá vedie Labskou baňou

Pozrieť pobyty v Česku


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Kristína Trníková

Copywriter

Kristy zbožňuje turistické výšľapy. Hory a lesy sú jej druhým domovom. Trendy v oblasti udržateľnosti a zelených zdrojov sú jej zamilovanou témou. Rada píše z rôznych miest sveta, či už z kancelárie v Bratislave, alebo zo stanu ukrytom v prírode. Venuje sa copywritingu a vo voľnom čase ju nájdete buď v kine, alebo na niektorom z turistických chodníkov. Jej obľúbený film je Osem hôr.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: