Presťahujte sa na balkón – podarené leto s malým rozpočtom

Či ste hrdým vlastníkom rozľahlej terasy na streche vášho mezonetu alebo máte krpatý ňuňu balkónik s rozmerom 1 m² – verte, že máte obrovské šťastie. Presťahujte sa na balkón a ja vám prezradím ako si to užiť na maximum!

Úloha nambr van: Zútulniť a neskrachovať

Jedna plastová stolička vyťahaná od slnka balkón nerobí. Zapojte svoju fantáziu alebo sa inšpirujte nápadmi z Pinterestu, Instagramu či z časopisov o bývaní. A to zútulňovanie vás dokonca nemusí vyjsť celý majland. Stačí sa poobzerať po blšákoch, bazároch, po pivnici v rodičovskom dome (fakt! človek by neveril, čo všetko sa tam dá nájsť). Alebo si vyhliadnite výpredaje so sezónnymi zľavami. Nechce sa vám čakať? Nejdem nič hovoriť, ale na ZľavaDňa máme výpredaje po celý rok ;-)

Začnite od podlahy

Dom sa stavia od základov. Balkón tiež. Použite na podlahu drevenú krytinu – to sú také tie kazetové bloky, ktoré do seba pekne zapadajú. Nemusíte si „vykazetovať“ celý balkón. Nechajte medzi podlahou a stenami priestor a nasypte doň okrúhle kamienky v kontrastnej farbe. Ak to chcete mať vytuningované, vyskúšajte do dizajnu zakomponovať LED pásy. V noci vám vytvoria nezabudnuteľnú atmosféru.

Oáza zelene

Balkón bez kvetov je ako hrnček bez nápisu... zima bez snehuliakov... ráno bez kávy... burger bez mäsa... slovom – balkón bez kvetov je úplne na expresívny výraz. Ale ak dávate prednosť niečomu vlastnému, niečomu, čo si vypestujete od malilinkatých semienok až po krásnu rastlinku, zasaďte si bylinky. Alebo šalát, z ktorého si môžete neskôr pripraviť fajnovú mňamku.

Keď sa už bavíme o kvetoch či rastlinkách, je treba myslieť na závlahu. V lete sa však vieme pripiecť aj my, takže taký chladiaci systém na vodnú hmlu sa určite zíde :)

Ak sa považujete za vraha rastlín a pri vás by neprežil ani kaktus či nesmrteľný zaminoculcas, nemali by ste ani v takom prípade rastlinky vynechať. Jednou z možností je mať na balkóne vo váze vždy čerstvé rezané kvety. Stačí im raz za čas vymeniť vodu či odstrihnúť spodky stoniek a ak budú vyzerať tak všeliak, tak im zamávať a kúpiť na trhu nové. Príde vám aj takáto mini-starostlivosť náročná? Siahnite po umelých. Ach, áno, aj z tých treba z času na čas aspoň utrieť prach. Ale ak budete mať na balkóne povedzme umelý buxus, na jeho mini-lístočkoch si ten prach nikto nevšimne.

Mne osobne robia najväčšiu radosť farby, ktorými nešetrí marocký či bohémsky štýl. K nemu sa hodia okrasné zelené rastliny vo farebných kvetináčoch. Ak si do nich nasadíte ešte aj niečo ťahavé, povedzme taký brečtan, bude to bomba. Na škodu nie je ani letné „vyvenčenie“ interiérových rastlín. Preneste ich v kvetináčoch, v ktorých sú, rovno na balkón a poukladajte ich na zem. Tak hocijak hala-bala, vyššie dozadu, nižšie dopredu a ostatné pomedzi ne. Veď kto povedal, že balkón nemôže byť vašou letnou obývačkou a záhradou zároveň!

Nepodceňujte sedenie

Čo by to bol balkón bez sedenia. Stavte na pohodlnosť, ktorú dosiahnete buď viacerými malými vankúšikmi po zemi alebo rovno sedacím vakom. Mojim tajným snom, o ktorom ešte môj frajer nevie, je zavesiť si hojdaciu sieť na náš balkón. Aaaach, úplne sa v nej vidím! Ale keďže náš balkón má ani nie 1 meter krát ledva 2 metre, hojdacia sieť sa nebude konať. Do takýchto menších priestorov sa hodí skôr hojdacie kreslo, ktoré nezaberie toľko miesta. A v zimných mesiacoch si ho môžete pokojne preniesť do svojej hipsterskej obývačky. Ak na balkóne už sedenie máte, aspoň ho trošku zútulnite. Pekné vankúše či štýlová deka dokážu zázraky.

Ak ale predsa túžite po klasickom sedení, kovový stôl a stoličky sú spoľahlivou a odolnou možnosťou na krásne večery strávené na balkóne. Inšpiráciu a lacné produkty nájdete vo vyhľadávači nábytku a interiérových doplnkov Biano, kde stačí zadať požadované parametre.

 Myslite na detaily

Prostredie tvoria detaily. Myslite na ne, pretože aj keď sú to len prťavé vecičky, veľmi na nich záleží. Balkón nie je len o podlahe – pozerajte sa naň ako na priestor, ktorý má aj steny. Krásnou dekoráciou sú napíklad také vankúše. Pokojne ich použite na zakrytie škaredého balkónového zábradlia.

Kto to kedy videl – obrazy na balkóne?! No a čo! Vyberte si obľúbený motív či abstrakt vo farbách, ktoré pekne dotvoria celý priestor a nechajte si ich vytlačiť na veľké plátno. A keď k nemu pridáte ešte zopár malých, môžete tak vytvoriť parádnu koláž na jednej z balkónových stien. Stenu môžete pretvoriť aj na kreatívny kútik vďaka samolepiacej tabuli. Nakreslite tam niečo milé alebo napíšte citát, ktorý vás pri každom pohľade bude motivovať.

Posledná zútulňovacia vec sú svetielka. Véééľa svetielok! Malé, veľké, lampiónové, vianočné, ledkové, sviečkové – akékoľvek. Hlavne, nech je ich veľa. Keď ich bude veľa, po zotmení vám tam spravia takú atmosféru, akú nezažijete ani na strechách newyorských industriálnych budov.

Úloha nambr tú: Vyložiť nohy a užívať

Vaše letné kráľovstvo je pripravené. Ak máte milých susedov, vytiahnite bluetooth reprák a pustite si príjemnú hudbu. V prípade, že sú vaši susedia ale trošku nevrlí, berte na nich ohľad a uskromnite sa hudbou v ušiach. Tá dokáže neuveriteľne inšpirovať. K dobrej hudbe patrí aj dobrá kniha. Alebo časopis. Plus k dobrému čítaniu patrí už akosi neodmysliteľne dobrá káva. Ja si tú svoju musím vždy vychutnávať zo svojho obľúbeného hrnčeka. Ak ho nemám, tak tá káva chutí akosi... bezhrnčekovo. A to vôbec nie je ono.

Predpokladám, že počas dňa na váš balkón pečie slnko. Tomu pečte, že sa potrebujete chrániť! Opaľovací krém nikdy nie je zlý. Pokrývka hlavy tiež. Buď stavte na klobúk alebo šiltovku či aspoň šatku. Aj vaše oči by mali byť pod ochranou UV filtrov. Nezabudnite preto na slnečné okulky. Aby ste sa vyhli úpalu, dodržiavajte pitný režim. Či si napustíte fľašu s vodou, alebo si budete pochlipkávať z citronády sladenej medom, je to jedno. Hlavne nezabúdajte piť!

Človek sa ani nenazdá a na miestach, kde sa cíti dobre (v našom prípade na balkóne), čas plynie akosi rýchlejšie. Slnko zájde, zrazu sa zotmie a... zapnite všetky tie svetielka, ktoré ste na balkón umiestnili. Otvorte fľašu dobrého vínka, nakrájajte k nemu šunku a rôzne druhy syrov, dajte do misky olivy a otvorte mandle. Mesto akosi neutícha. Vyložte si nohy, započúvajte sa do nočného ruchu a svojich myšlienok. Veď najlepší relax je aj tak vždy sám so sebou. A pohárom vínka, samozrejme :-)


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Petra Števková

Copywriter

To, čo na stránke ZlavaDna.sk vidíte, tak to je presne to, čo Petra robí. Píše, tvorí, fotí, fotošopuje, edituje, vymýšľa. Veľa vymýšľa. Je to vlastne taký malý výmyselník, ktorý potrebuje deadliny. Ale iba na to, aby ich mohla vždy prešvihnúť. A okrem toho miluje slovenčinu, hviezdy, ovce, jogu, vankúše, Lykke Li, pásiky, bodky, fašírky a farebné ponožky. Čím farebnejšie, tým lepšie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: