Poľsko plné zážitkov: Tieto atrakcie nájdete pri hraniciach

U našich severných susedov bol pravdepodobne už každý z nás. V Poľsku sa však zaručene nachádzajú miesta a atrakcie, o ktorých ste ani nevedeli, že existujú. Krajina má pohnuté dejiny, historické mestá a nádherné národné parky. Poďte spolu s nami navštíviť poľské pohraničné zaujímavosti, ktoré by ste mali vidieť na vlastné oči.

Dovolenka v Poľsku

Wieliczka

wieliczka poľsko hranice atrakcie

Zoznam atrakcií neďaleko našich štátnych hraníc otvoríme unikátnou soľnou baňou Wieliczka. Nachádza sa blízko mesta Wieliczka na juhu Poľska v Malopoľskom vojvodstve len 100 kilometrov od Slovenska. Baňa na kamennú soľ patrí medzi najstaršie na svete. Ťažba prebiehala od 13. storočia do roku 1772.

Baňa je hlboká 327 metrov, práve preto patrí k najhlbším v strednej Európe. Chodby sú dlhé približne 300 kilometrov a baňa má deväť podlaží. Pre turistov je sprístupnená 3,5 kilometrov dlhá trasa. Zaslúžene patrí do zoznamu UNESCO. Soľnú baňu Wieliczka ročne navštívi viac ako 1 milión turistov. Už ste v nej boli? Ak nie, rozhodne sa tam vyberte. Nebudete ľutovať!

Morské oko  

morske oko polsko atrakcie pri hranici

Morské oko, v minulosti nazývané Veľké Vihorlatské jazero, je najväčšie jazero na poľskej strane Tatier. Na prvú priečku ho dostala veľkosť necelých 35 hektárov s maximálnou známou hĺbkou 50,8 metrov. Jazero leží v nadmorskej výške 1395,4 metrov. Cesta k nemu je najnavštevovanejším turistických chodníkom v Poľsku. Obrňte sa trpezlivosťou, pretože na ňom nájdete kvantum turistov.

Trasa štartuje pri vstupe do národného parku - Palenica Bialczanska a celý čas kráčate po asfaltovej ceste. Ide o najvyššie položené miesto v poľských Tatrách, ku ktorému vedie asfaltová cesta. K Morskému oku sa teda ľahko dostanete aj s kočíkom. Cyklistom je však vjazd zakázaný. Ak si chcete trasu skrátiť, môžete sa dať zviezť na koči ťahanom koňmi. Hore budete za 30 minút. Cesta dole na koči trvá 20 minút. Počas túry sa môžete kochať okolitými kopcami a vodopádom Wodogrzmoty Mickiewicza.

Ak sa chcete k Morskému oku vybrať zo slovenskej strany, odporúčame ísť do Tatranskej Javoriny. Odtiaľ pokračovať do Lysej Poľany, prejsť hraničný priechod a odbočiť doľava. Ak nemáte auto, využite autobusy, ktoré v tomto smere jazdia pravidelne.

Kam na letnú dovolenku? Poľsko ako ho nepoznáte

Vodopád Kamienczyk

Kamienczyk polsko atrakcie pri hranici

V Poľsku nájdete aj krásne vodopády. Tým najvyšším a zároveň najkrajším je vodopád Kamienczyk. Môže sa pochváliť tromi kaskádami, ktoré majú výšku 27 metrov. Je taký krásny, že si ho na natáčanie vybrali tvorcovia filmu Narnia.

Za prostrednou kaskádou sa nachádza jaskyňa, kde sa kedysi ťažil ametyst. Toto miesto je dnes známe ako Zlatá jama. Potok Kamienczyk, ktorý vytvára vodopád, ďalej vteká do 100 metrov dlhého kaňonu, ktorý sa postupne zužuje. Toto miesto sa podobá na slovenské Jánošikové diery a je veľmi obľúbené u turistov. Ak ho chcete vidieť, musíte si kúpiť špeciálny vstup.

Mesto Toruň

torun polsko atrakcie pri hranici

Pokiaľ máte radi históriu, nemali by ste vynechať krásne stredoveké mesto Toruň. Historická časť je jednou z lokalít svetového dedičstva v Poľsku. Do zoznamu UNESCO bola zapísaná v roku 1997. Zaujímavá je malým historickým obchodným mestom, ktoré si do značnej miery zachovalo svoj pôvodný vzor ulíc.

Mesto je známe aj ako rodisko astronóma, matematika a filozofa Mikuláša Kopernika. Toruň sa preslávil aj vďaka skvelým perníkom, ktoré si tu môžete vlastnoručne vyrobiť v Múzeu perníka.

Mesto Pacanów

polsko zazitky atrakcie pri hraniciach

Ak je možné vytvoriť rozprávkový svet, v Pacanówe sa to podarilo. Práve tu je rodisko kozliatka Matolka (Koziołek Matołek). Nadšenci magických príbehov pre deti sa v roku 2005 rozhodli vytvoriť čarovný svet, kde sa môžeme všetci opäť vrátiť do nevinnosti. Európske centrum rozprávok  – moderné centrum kultúry pre deti pozýva pomocou interaktívnej zábavy deti do sveta fantázie a beletrie.  Stretnete tu kozliatko Matolka, Snehulienku či Červenú Čiapočku.

Centrum sa zameriava na svet fantázie, ktorý nielen zabaví, ale predovšetkým poučí. Organizujú sa tu kultúrne podujatia pre najmenších, väčších aj dospelých. Medzi atrakciami sú animačné a divadelné dielne a početné hry a aktivity, ktoré rozvíjajú predstavivosť. Zabavia sa tu malí aj veľkí.

Spoznajte atrakcie Zakopaného

Zalipie

polsko zalipie atrakcia pri hranici

Zalipie vás zaujme na prvý pohľad svojou pestrou výzdobou plnou kvetov a vzorov. Každý domček sa odlišuje iným farebným ladením. Tento zvyk začali miestne ženy koncom 19. storočia. V období veľkej noci upratovali svoje príbytky. Snažili sa tiež odstrániť čierne fľaky na stenách, ktoré vznikali po dyme z piecok.

Tie začali zatierať farbou a neskôr na ne maľovať krásne obrazce kvetov a geometrických tvarov. Túto tradíciu opakovali každý rok a odovzdávali si ju z matky na dcéru. Okrem interiéru začali neskôr zdobiť aj vonkajšie steny domov, okenice, psie búdy, stromy, studne... Vďaka tomu môžu dnes turisti obdivovať utešenú, farebnú dedinku neďaleko od našich hraníc.

Vroclav

vroclav polsko atrakcia pri hranici

Vroclav je mesto umenia, histórie, parkov, kaviarničiek a bohatého kultúrneho života. Nájdete tu veľké množstvo historických stavieb, múzeí aj zoologickú záhradu. Nesmiete minúť námestie "Rynek" a slávne vroclavské trpaslíky dômyselne rozosiate po meste. Sú ich tu stovky. Jeden leňoší, iný hrá na lutne, ďalší lezie po lampe, alebo sa snaží povoziť na holubovi. Maličkých bronzových trpaslíkov nájdete na každom kroku a verte, že vás ich hľadanie pohltí.

Medzi najnavštevovanejšie miesta patrí aj Ostrów Tumski s gotickou katedrálov. Odporúčame navštíviť aj miniatúrny svet "Kolejkowo". Ide o obrovský model Dolného Sliezska. Veľkým lákadlom je aj centrum vedy Hydropolis, Národné múzeum a Vroclavská univerzita. Je otvorená aj pre neštudentov. Najkrajšou časťou univerzity je barokovo zdobená aula.

Zámok Książ

Książ polsko pri hranici atrakcia

Zámok Książ je najväčší zámok Dolného Sliezska a tretí najväčší v Poľsku. Bol vybudovaný na strmom skalnatom brale v nadmorskej výške 395 metrov. Zámocký areál, ktorý okrem samotného sídla zahŕňa množstvo ďalších objektov, ako sú hospodárske budovy, koniarne, obranné múry a brány.

V roku 1941 bol celý objekt skonfiškovaný v prospech Tretej ríše, prestavaný a v rokoch 1943–1945 využívaný ako sídlo gestapa. Zámok si údajne obľúbil nacistický pohlavár Heinrich Himmler a mal sa stať sídlom samotného Adolfa Hitlera. Pod zámkom sa ukrývajú dlhé podzemné chodby a dodnes sa špekuluje o ukrytej jantárovej komnate z ruského Petrohradu.  Po druhej svetovej vojne obsadila zámok Červená armáda a značne ho zdevastovala. Zámok prešiel v 70. rokoch 20. storočia rekonštrukciou a v súčasnosti je otvorený pre nadšencov histórie.

Poľské jedlá, ktoré musíte ochutnať

Raj pre deti

Zábavný park Rabkoland

atrakcia polsko pri hranici

Rabkoland je čarovné miesto pre celú rodinu. Park sa nachádza len 30 km od slovenských hraníc a ide o najväčší zábavný park Malopoľska. Mnohí ho označujú za najsympatickejší a výborne zorganizovaný zábavný park. Tento rok oslávi svoje 34. narodeniny. Rabkoland je veľký areál a pozostáva zo 16 ulíc a 6 námestí. Deti sa tu zabavia na kolotočoch, v divadle kúziel Hókus Pókus, v divadle Maňuška pána Kukielku, pohyblivých sochách a horskej dráhe.

Zábavný park INWALD

polsko atrakcie pri hraniciach

V parku sa nachádza vyše 50 modelov najvýznamnejších architektonických divov sveta, od Čínskeho múru cez Baziliku sv. Petra až po Benátky. Najslávnejšie stavby sveta uvidíte v miniatúrnej verzií spolu s 5 D kinom alebo kolotočmi. Väčšina unikátnych miniatúr je v mierke 1:25. V Parku miniatúr sa nachádza aj veľký zábavný park, kde sa zabavia dospelí aj deti. Môžete sa tešiť na pirátsku loď, klasické mlynské kolo, autodrom, maxi šmýkľavku, bludisko a dokonca egyptskú hororovú show.

Zábavný park Ogrodzieniec

zabavny park polsko atrakcia pri hranici

V 3 zábavných parkoch Ogrodzieniec prežijete nezabudnuteľný deň. Čaká tu na vás rytiersky hrad, autíčka, lanová dráha, hojdačky, šmýkačky, kolotoče, poučný svet miniatúr aj 47 atrakcií na preverenie šikovnosti.

V komplexe sa nachádzajú tieto parky:

Park pre najmenších – Šmýkačky, hojdačky, nafukovacie zámky, hrad, autíčka a mnoho ďalšieho
Park fyzických zdatností –  Otestujte či by ste boli dobrý pilot na leteckom simulátore . Skúste magický bowling, krivé zrkadlá či rotačný valec. 
Park minatúr –  Tu nájdete historické pamiatky predovšetkým z obdobia stredoveku v zmenšenej verzií.

Dovolenka v Poľsku


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Rusňáková

PR a Marketing manažér

Baška sa venuje public relations, komunikácii s novinármi, marketingu, copywritingu a spolupráci s influencermi. Miluje cestovanie, o ktorom rada píše. Jej snom je precestovať svet. Vo voľnom čase ju nájdete v divadle, kine, galérii, pri turistike alebo knihe.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: