Na čo si dať pozor pri využití rekreačného príspevku

Ak vám jedna dovolenka za rok nestačí, rekreačný prispevok je skvelý spôsob ako spoznať naše krásne Slovensko. V kombinácií s ponukami, ktoré nájdete na ZľavaDňa tak viete na dovolenke naozaj pekne ušetriť. A keďže si tento príspevok môžete uplatniť aj na viac pobytov (spolu však maximálne do výšky 275 €), počas roka môžete ísť skutočne na viac ako len jednu dovolenku :)

Romatické pobyty so zľavou

V tomto blogu vám poradíme, ako sa vyhnúť problémom pri uplatnení príspevku na rekreáciu. Nemáte sa čoho báť. Na prvý pohľad to môže vyzerať na strašideľnú byrokraciu, opak je však pravdou. Ak si dáte pozor na týchto pár vecí, svoj príspevok na rekreáciu získate bez problémov.

Prečítajte si aj: Kedy mám nárok na rekreačný príspevok?

Nezabudnite na účtovný doklad

Práve na jeho základe vám zamestnávateľ vyplatí 55 % z ceny pobytu. Hoci si pobyt priamo kúpite alebo rezervujete na ZľavaDňa, kupón v tomto prípade neslúži ako  účtovný doklad, a preto vám ho zamestnávateľ nemusí akceptovať. V ubytovacom zariadení však stačí požiadať a veľmi ochotne vám vystavia taký doklad (faktúru), ktorý vám zamestnávateľ bez problémov uzná. Nezabudnite, že musí obsahovať tieto údaje:

 

1. Meno zamestnanca

Na pobyt so sebou môžete zobrať aj deti, manžela/manželku alebo partnera/partnerku. Podmienkou je, že musíte žiť v spoločnej domácnosti. V takomto prípade je potrebné k dokladu predložiť písomné čestné vyhlásenie, že osoba (meno, priezvisko, dátum narodenia) žije so zamestnancom v spoločnej domácnosti.

Na doklade musí byť uvedené samozrejme celé vaše meno. Dajte si však pozor, aby nebolo iba dopísané perom na účet. V takomto prípade sa vám môže stať, že zamestnávateľ takýto doklad odmietne akceptovať.

 

2. Termín pobytu

Váš pobyt musí byť najmenej na dve prenocovania. Na samotnom doklade musí byť uvedený dátum začiatku pobytu (nástupu na pobyt) a jeho koniec.

 

3. Cena pobytu

Účtovný doklad (faktúra) musí obsahovať celkovú sumu, ktorú ste za pobyt zaplatili. Tu platí, že rekreačný príspevok predstavuje 55 % z jeho ceny. Maximálne tak môžete získať späť až 275 €. Na faktúre môžu byť uvedené aj ďalšie oprávnené náklady. Aké sú to, o tom sa dočítate nižšie. Je tiež dôležité, aby na doklade bolo uvedené slovíčko "zaplatené".

 

4. Identifikácia poskytovateľa pobytu

Doklad vám musí vystaviť hotel alebo penzión, resp. ubytovacie zariadenie na území Slovenska.

 

 

Čo všetko okrem ubytovania zahŕňa rekreačný príspevok?

 

Ako sme spomínali vyššie, rekreačný príspevok platí aj na ďalšie služby, tzv. oprávnené náklady alebo výdavky, ktoré využijete v rámci pobytu. Podmienkou je, že musia súvisieť s ubytovaním, resp. rekreáciou a musia byť uvedené na jednom doklade (faktúre) spolu s ubytovaním.

Môže ísť napríklad o stravu, ale aj vstup do wellnesska, fitness centra, skipass, vstup do aquaparku alebo múzea...

V praxi to znamená, že ak máte v rámci pobytového balíčka na ZľavaDňa zahrnutý napríklad  vstup do aquaparku, skipass alebo wellness, tak tento náklad bude zaznamenaný s ubytovaním spoločne na jednom účtovnom doklade. Takto je to správne :)

Samostatné bločky, ktoré by ste mohli priložiť žiaľ povolené nie sú. Ak teda využijete ubytovanie (jeden účtovný doklad) a k nemu by ste mali ďalšie účty napríklad z aquaparku (hoci sú relevantné), tak takéto výdavky nebudú akceptované.

 

Máte na to 30 dní

Najneskôr do 30 dní od skončenia pobytu musíte svojmu zamestnávateľovi predložiť účtovný doklad. Na jeho základe vám v najbližšom výplatnom termíne vyplatí 55 % z jeho hodnoty.

 

Ak máte ďalšie otázky ohľadom príspevku na rekreáciu, neváhajte sa nás spýtať v komentároch pod týmto článkom. Tak, a teraz si už iba stačí vybrať pobyt na Slovensku a užívať zaslúžený oddych. Kam by ste sa radi vybrali tento rok? Aj o to sa môžete podeliť v komentároch. Prajeme príjemné dovolenkovanie na Slovensku :)

Romatické pobyty so zľavou

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: