Máte chuť na burger? Toto ste o ňom nevedeli!

Burger patrí určite medzi jedno z najobľúbenejších jedál. Poznáme jeho varianty pre milovníkov mäsa aj pre vegetariánov. Poctivý burger sa zo stánkov s rýchlym občerstvením rekordnou rýchlosťou dostal aj na taniere v prvotriednych reštauráciách. Jeho príprave sa venuje náležitá pozornosť s dôrazom na kvalitné suroviny. Ako si však vybrať a oceniť dobrý burger? V článku sa dozviete o tejto americkej klasike viac informácií a zaujímavostí. Verte, že po jeho dočítaní sa vám začnú zbiehať slinky na fantastický burger :) 

Tipy na chutný burger

Ako to už v gastro svete býva zvykom, aj ohľadom pôvodu hamburgeru existuje viacero príbehov. Je nepochybné, že burger sa stal typickým symbolom pre Ameriku. Jeho korene však treba hľadať, možno trošku prekvapivo, v Európe. Predchodcu tejto pochúťky by sme v minulosti našli v nemeckom meste Hamburg, odkiaľ nesie pravdepodobne aj svoj názov (to nebolo asi až tak prekvapivé :D ). Z Hamburgu pricestoval s nemeckými prisťahovalcami za veľkú mláku a úspech tu na seba nenechal dlho čakať.

Každý burger sa skladá z niekoľkých častí, ktoré ak sú dobre pripravené dokážu rozohrať s vašimi chuťovými pohárikmi hotovú symfóniu chutí. Je to vlastne taký gastro orchester, kde každá ingrediencia má svoj význam. 

Naše tipy na gastro zážitky

Mäso

Pre burger je najtypickejšie mleté mäso upravené do podoby šťavnatej placky. Samozrejme najlepšie je použiť ručne namleté. Nečakajte žiadne polotovary. Odporúča sa kombinovať dva druhy rôzneho mäsa, tučnejšieho a chudšieho. Aj stupne prepečenia bývajú rôzne, podobne ako pri steaku. Prajete si stredne prepečený, prepečený alebo takmer surový? Okrem typického hovädzieho mäsa sa často pripravujú aj kuracie alebo rybacie variácie. Dávajte si však pozor na vyhlásenia typu „Burger bez mäsa nie je burger!“, zdanie totiž môže klamať. Presvedčíme vás o tom už o niekoľko odstavcov nižšie :)

burger zlava bratislava

Žemľa

„Žiadne polotovary“ budete v tomto článku čítať pomerne často. Tak ako je pravidlom v súčasnej gastronómií používať čerstvé potraviny, u kvalitného burgeru to platí rovnako. Najviac sa cení domáca nadýchaná žemľa, ktorú si v niektorých reštauráciách pečú, inde si ju nechajú pripravovať u pekárov, často s vlastnou receptúrou vyladenou presne na mieru.

Zelenina

She's so fresh, exciting... známy song od Kool & The Gang by kľudne mohol byť o zelenine v burgeri. Tu totiž čerstvosť rozhoduje. Nie je nič horšie ako nájsť si na tanieri zvädnutý či špinavý šalát... Kombináciám sa medze nekladú - medzi typické patria rajčiny, cibuľa, listový šalát. Kto má rád pálivé, určite ocení obľúbené papričky Jalapeño, ktoré sa v burgroch nájdete často. A samozrejme nesmieme zabudnúť na uhorku :)

mcdonalds okurka
Zdroj: metro.cz​​​​​​

Vedeli ste, že...? 

• Do USA hamburgský steak priviezli námorníci, ktorí ho pre praktickú konzumáciu začali vkladať do žemle?
• Najväčší „jedák“ hamburgerov je Filipínec a za 60 sekúnd ich dokázal zjesť až 5?
• Prvý raz sa o ňom písalo 5. januára 1889 v americkom meste Walla Walla?
• Ocenenie Najlepší burger na svete za rok 2015 získal podľa magazínu GQ vegetariánsky burger z New Yorkského bistra Superiority Burger.
• Jeho najdrahšia verzia stojí 4300€  a podáva sa s foie gras a hľuzovkou a mäsom Wagyu?

A čo príloha?

Burger a hranolky sú nerozlučná dvojka. Aj tu je však kvalita dôležitá. Hranolky nastrúhané zo zemiakov chutia úplne inak ako tie mrazené. Ďalšou možnou prílohou sú napríklad opekané zemiaky, šalát či obľúbené cibuľové krúžky. Paleta dipov je tiež veľmi pestrá, najrozšírenejšia je však asi klasická BBQ. Taliani sa možno budú chytať za hlavu, ale kečup je viac než vítaný (sme predsa v USA, no nie?) :) Zaujímavosťou je, že zemiaky na francúzsky spôsob mal v obľube aj americký prezident Jefferson.

hamburger zlava hranolky

Chutný burger pre vás

Ak by ste si však chceli vychutnať túto šťavnatú klasiku pripravenú od profesionálov, máme pre vás zopár chutných tipov z našej aktuálnej ponuky:

Burger plný kvalitných surovín

la chef burger zlava bratislava

Burger v reštaurácii La Chef
 

Gurmánsky burger z pravého food trucku

pepek gurman zlava bratislava
Gurmánsky burger s hranolkami


Iný kraj, iný mrav

Známe porekadlo platí aj v gastronómií. Poznáme veľa variácií klasického hamburgeru - cheeseburger je obľúbený vďaka roztekajúcemu sa syru, pri jedení bacon-burgeru si spokojne pochrumkáte na slaninke... Burger má však aj svoje lokálne verzie, ktoré sú typické pre jednotlivé krajiny. Napríklad mexické hamburguesas sa podávajú s avokádom a papričkami jalapeño. V Japonsku si omôžete objadnať burger so žemľou, ktorú tvorí ryža zmiešaná s jačmeňom a prosom. Fantázií sa však medze nekladú. Ochutnať môžete napríklad aj burger s pozlátenou žemľou s kúkami kaviáru ;)

zlaty burger
Obrázok: fatandfuriousburger.com

V zásade však platí, že okrem osvedčených a populárnych kombinácií rozhoduje predovšetkým chuť. Ak si burger pripravujete doma, odporúčame využiť sezónu grilovačiek a pripraviť si domáci burger na uhlí. V Amerike je príprava burgerov na grile takmer posvätná a čo kuchár, to zaručene najlepší recept :)

Tohle je ale sakra dobrej burgr
 

Na záver: Ako správne jesť burger?

Je známe, že konzumácia burgerov nepatrí práve k distingvovanému stolovaniu a častokrát sa nad ním dobre zababrete. Ako ste na tom vy – radšej príborom alebo rukami?

Burger eating

Aký je váš obľúbený burger? Máte vo svojom okolí reštauráciu, kde robia vynikajúce burgre a chýba vám v našej pouke? Napíšte nám o tom do komentárov napríklad na našom Facebooku alebo Instagrame.

Tipy na chutný burger

Ďalšie tipy na gastro zážitky


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Gastronómia: