Lyžovačka sa môže poriadne predražiť. Máme tip, ako tomu predísť.

Lyžovačka je skvelý spôsob, ako si naplno užiť snehovú nádielku. Stačí zbaliť lyže, snowboard, alebo hoci aj sánky a vyraziť na hory. Na čo by ste určite nemali zabudnúť je poistenie. Bežná lyžovačka sa totiž môže aj pekne predražiť. Nemyslíme teraz klasické náklady v après-ski bare či cenu skipassu.  V prípade nehody sa o vás postará horská služba. Bez poistenia vás však po návrate domov môže čakať v schránke nečakane veľká faktúra od Záchrannej horskej služby. Pripravili sme pre vás prehľad cien za niektoré úkony u nás a v Česku.

 

Slovensko

Záchranár: od 32,50 €/hod*

Ak by ste sa napríklad pri lyžovaní stratili niekde v lese, zásah Horskej služby by vás vyšiel aj na vyše 100 eur. Hodinová sadzba zachranára začína na 32,5 eura, ale v závislosti od náročnosti terénu sa k tejto sume pripočítava príplatok, ktorý sa môže vyšplhať až na 57 €/hod.

* Cenník činností HZS

Vrtuľník

Let vrtuľníkom partrí medzi obľúbené adrenalínové zážitky. V prípade výjazdu Horskej služby to však už zábavné nie je. Odhliadnuc od okolností sa môže cena za takýto zásah vyšplhať až na tisícky eur. Za jednu letovú minútu záchranárskej helikoptéry zaplatíte najmenej 60 €.

 

Česko

Zásah horskej služby: od 50 €**

Aj tu sa suma za poskytnú pomoc navyšuje v závislosti od vzdialenosti. Zásah priamo na stanici Horskej služby vás výjde na 50 €, vo vzdialenosti do 3 km za výjazd zaplatíte 200 €. Vzdialenosť nad 3 km alebo pri vyššom počte záchranárov sa suma vyšplhá až na 400 €.

**Cennik špeciálnych úkonov HSČR

Helikoptéra

Hodina letu Českej leteckej záchrannej služby stojí orientačne 17 000 - 50 000 korún, teda niečo medzi 660 až 2 000 €. Vo chvíli, keď tento zásah potrebujete, nerozmýšľate nad cenou. Prvoradá je samozrejme pomoc. No musíte byť pripravený na to, že vás faktúra za zásah nakoniec neminie.

 

Buďte pripravení. Nezabudnite na poistenie.

Pozrite si: Aj toto vás môže stretnúť na dovolenke

Úplne najlepšie je vyhnúť sa všetkým týmto nepríjemnostiam dodržaním pravidiel pri zimných športoch. Základom je samozrejme lyžovanie, snowboardovanie či sánkovanie na vyznačených miestach alebo na miestach na to určených. Ak však budete potrebovať pomoc, je výborné byť pripravený. Aby ste sa nemuseli báť vysokých nákladov za ošetrenie a pomoc pri nehode na svahu, máme pre vás skvelý tip. Ešte pred cestou nezabudnite uzavrieť cestovné poistenie. Vzťahuje sa tiež na lyžovanie aj na zásah Horskej služby. Poistenie vybavíte rýchlo a  jednoducho, doslova  na pár klikov. A to rovno aj pre celú rodinu. Pred uzavretím poistenia si dôkladne preštudujte podmienky poistenia, najmä aké pravidlá a povinností platia pri zásahu Horskej služby. Poistenie platí po celý rok, takže ho stačí vybaviť raz a potom už môžete spokojne cestovať a starosti hodiť za hlavu. Určite je dobré mať uzavreté aj povinné zmluvné poistenie (PZP) - na lyžovačku sa predsa musíte nejako dopraviť :)

Na záver je na mieste poďakovať sa Horskej záchrannej službe za to, že je tu vždy pre nás. V akýchkoľvek podmienkach aj čase. Klobúk dole.

Chcem sa poistiť

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Cestovanie: