Lacná letná dovolenka na Slovensku: Top miesta, ktoré musíte navštíviť v roku 2023

Slovensko je krásna a cenovo dostupná krajina, ktorá ponúka množstvo lacných výletov a aktivít. Medzi top lacné miesta patria obľúbené atrakcie, no nájdu sa medzi nimi aj menej známe lokality. Inšpirujte sa našimi tipmi na nezabudnuteľné a lacné výlety v našej krásnej krajine. V roku 2023 tak môžete objaviť množstvo výnimočných miest, o ktorých ste netušili, že existujú. 

Bratislava a jej okolie

bratislava lacna dovolenka zlava

Počas návštevy hlavného mesta môžete zažiť množstvo atrakcií zadarmo alebo za nízky poplatok. Bratislava je očarujúce a historické mesto plné kultúrnych pamiatok, akými sú Bratislavský hrad, časť Staré Mesto, Slovenská národná galéria či Modrý kostolík. Odporúčame vyskúšať tematické prehliadky, počas ktorých sa dozviete veľa zaujímavostí z histórie a súčasnosti mesta. Zároveň môžete obdivovať skvostnú architektúru palácov, meštianskych domov a cirkevných stavieb. Komentované pešie prehliadky trvajú 1,5 až 2 hodiny a sú zadarmo. Termíny prehliadok a ich tému nájdete na webovej stránke mesta.

O hrade Devín počul takmer každý. Málokto však vie, že na svahu Devínskej Kobyly sa nachádza Waitov lom. V minulosti bol nazývaný Devínsky kameňolom. Ak vystúpite do najvyššej časti kameňolomu, uvidíte pod sebou labyrint. Námetom preň boli záhadné kruhy v obilí. K Waitovmu labyrintu sa dostanete po modrých značkách turistického chodníka spájajúceho Devín s Devínskou Novou Vsou. Labyrint si môžete pozrieť zadarmo. Keď sme už spomenuli Devín, odporúčame navštíviť aj túto historickú dominantu. Symbol slobody Slovákov, miesto výletov a rôznych kultúrnych podujatí, si môžu pozrieť dospelí za 6 €, deti do 6 rokov zadarmo a deti vo veku 6 – 14 rokov za 3 € .

Urobte si aj celodenný výlet do Malých Karpát. Je to iba na skok od Bratislavy. Karpaty ponúkajú množstvo turistických a cyklistických trás, ale aj niekoľko čarovných dediniek a vinární. Vyberte sa na top 3 najvyššie vrchy Malých Karpát: Vápenná, Záruby a Vysokú. Odmenou vám bude nádherná príroda, dobrý pocit a veľkolepé výhľady. Lákadlom Záhoria je aj množstvo zrúcanín. Medzi menej známe, no mimoriadne zaujímavé patria Dračí hrádok, Hrad Kuchyňa, Hrad Dobrá Voda, Branč, Plavecký hrad, Pajštún, Korlátka a Ostrý kameň. Na všetky zrúcaniny sa dostanete bezplatne. Zaujímavými miestami sú aj zrekonštruovaný Holíčsky zámok, Rotunda sv. Juraja v Skalici a romantický Smolenický zámok.

Pozrieť ponuky z Bratislavy

Vysoké Tatry a ich okolie

vysoke tatry lacna dovolenka zlava

Vysoké Tatry sú nádherné pohorie, ktoré ponúka množstvo outdoorových aktivít, ako je turistika, lyžovanie a horská cyklistika. Svoje prvenstvo v popularite si naše veľhory držia desiatky rokov a ani v roku 2023 sa na tom nič nezmení. Región je tiež domovom krásnych jazier a obrovského množstva štítov, dolín a prírodných krás. Vysoké Tatry sú rajom pre rodinnú turistiku. Pre deti a málo skúsených turistov je skvelým tipom na nenáročnú prechádzku Okruh Hrebienok - Bilikova chata -  vodopády Studeného potoka  - Rainerova chata – Hrebienok. Trasa je dlhá 2,9 km a trvá približne hodinu a štvrť.

Úžasným zážitkom nielen pre deti, ale aj dospelých je člnkovanie na Štrbskom Plese. Táto aktivita má v Tatrách vyše 130-ročnú históriu. K dispozícii je 22 člnkov, ktoré sú pristavené v novovybudovanom móle na južnom brehu Štrbského plesa. Za túto zábavku si však budete musieť zaplatiť. Malý čln pre 3 osoby si budete môcť požičať na 40 min. za 20 . Veľký čln pre 4 osoby stojí 25 na 40 min.

Milovníkom histórie odporúčame navštíviť kráľovské mesto Kežmarok, ktoré sa nachádza pod Tatrami.  Lákadlom je stredoveký mestský hrad, ktorý bol postavený v 15. storočí. Na hrade sú stále expozície, ktoré sú dopĺňané tými sezónnymi. Úžasnou zastávkou je aj Drevený artikulárny evanjelický kostol. Pri jeho stavbe nebol použitý jediný  železný klinec. Strohosť exteriéru je vyvážená bohatosťou interiéru, ktorý je zdobený úžasnými freskami a drevorezbami. Veľkou cennosťou je bohatý drevený barokový oltár a orgán s drevenými píšťalami z roku 1719. Kostolík patrí do zoznamu UNESCO. Hneď vedľa staršieho dreveného artikulárneho kostola, stojí novší evanjelický chrám z konca 19. storočia. Domáci ho nazývajú červený evanjelický kostol kvôli jeho farbe. Kostol je zmesou rôznych štýlov. Má byzantské, románske, renesančné, maurské a orientálne prvky. Preto sa podobá aj na mešitu aj na synagógu. Jeho farba je skutočne neobyčajná - červeno-zelená.

Pozrieť pobyty vo Vysokých Tatrách

Kysuce

kysuce lacna dovolenka zlava

Ak premýšľate nad tým, či tento kraj navštíviť, odpoveďou vám bude množstvo nádherných miest., o ktorých ste pravdepodobne ešte nepočuli. Určite odporúčame navštíviť Orloj v Starej Bystrici. Bol postavený v roku 2009, čo z neho robí najmladší orloj nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Jeho kompozícia predstavuje patrónku Slovenska - Sedembolestnú Pannu Máriu. Tento unikát si môžete pozrieť zadarmo.

V doline Chmúra, v katastri obce Nová Bystrica, nájdete aj Múzeum kysuckej dediny – Vychylovka. Toto netradičné múzeum prezentuje ľudovú architektúru a spôsob života aj kultúry miestnych obyvateľov v druhej polovici 19. storočia a prvej polovici 20. storočia. Dospelí sa sem môžu vybrať za 7 €, deti do 6 rokov majú vstup zadarmo a deti vo veku 7 – 15 rokov zaplatia 3,50 €.

Ak máte radi historické vláčiky, určite navštívte Historickú lesnú úvraťovú železnicu, ktorá tvorí organickú súčasť Múzea kysuckej dediny – Vychylovky. Vstupenka na motorovú lokomotívu (trasa stanica Skanzen - Prvá úvrať a späť) stojí pre dospelých 6 , pre deti do 6 rokov je zadarmo a deti od 7 do 15 rokov bude stáť jazda 3 .

Na Kysuciach nájdete aj veľa miest, z ktorých môžete pozorovať okolitú faunu a flóru. Medzi obľúbené patria Rozhľadňa Zarúbaná Kýčera, Rozhľadňa na Marťákovom kopci, Mikovčákova rozhľadňa na Kamenitom a Rozhľadňa na vrchu Bobovec.

Pozrieť pobyty na Kysuciach

Tipy ako ušetriť

1. Navštevujte prírodu, zrúcaniny a hory. Na týchto miestach máte zaručené, že výlet budete mať zadarmo. Úžasné zážitky môžete zažiť aj na miestach, kde sa neplatí 😊

2. Poistenie je výdavok navyše, ale rozhodne nie je zbytočný. Môžete si vďaka nemu ušetriť výdavky do budúcnosti.

3. Ak idete na výlet, nemusíte jesť iba v reštauráciách. Chutné jedlo si viete pripraviť aj doma a zobrať si ho so sebou. Nie je lepší pocit, ako si na kopci s krásnym výhľadom zjesť to, čo ste si sami uvarili.

4. Vyberte si ubytovanie v mieste svojho pobytu, aby ste ušetrili na presune autom alebo hromadnou dopravou. Výhodou je zabezpečiť si ubytovanie aj so stravou.

5. Buďte ekologický, jazdite hromadnou dopravou alebo cestujte v aute spolu s priateľmi a rodinou.

6. Odporúčame využiť Rekreačný príspevok na dovolenku na Slovensku. V prípade, ak naň máte nárok, viete ušteriť ešte oveľa viac.

Liptov

liptov lacna dovolenka zlava

Ďalšou oblasťou, ktorú sa oplatí v roku 2023 navštíviť je určite Liptov. Všetci sme už počuli o dedinke Vlkolínec. Dajme si však ruku na srdce... Kto sa môže pochváliť, že toto unikátne miesto skutočne aj navštívil? Vlkolínec patrí medzi klenoty slovenskej ľudovej architektúry, pričom táto malebná podhorská osada sa nachádza i na zozname UNESCO. Ocitnete sa tu v inom svete plnom drevenej architektúry a zástavby zrubových domov. Obdivovať sa tu dá Roľnícky dom, ktorý plní funkciu múzea, zrubovú zvonicu s takmer 250-ročnou históriou či kamenný kostol z roku 1875. Zaujíma vás cena vstupného do expozície Vlkolínca? Dospelí zaplatia 3 € a deti, študentov a dôchodcov bude stať vstup 1,50 €.

Hovorí sa, že najlepšie veci sú zadarmo. Veľmi dobre to vedia všetci milovníci turistiky. V nádhernej prírode vrcholov a dolín Slovenska si vie človek oddýchnuť a načerpať novú energiu. Našim top turistickým tipom na Liptove je túra Prosieckou a Kvačianskou dolinou. Začiatok turistiky odporúčame v obci Prosiek, na konci ktorej sa dostanete do Prosieckej doliny. Pre absolvovanie prechodu odporúčame aspoň ľahkú turistickú obuv, pretože okrem skál sa tu budete musieť popasovať s lezením po rebríkoch či stúpačkách ponad horský potok. Po ceste môžete navštíviť Mlyny Oblazy v Kvačianskej doline.

Liptov má aj niekoľko kúpeľných miest ako sú Lúčky, Ľubochňa a Železnô, kde sa môžete zrelaxovať, dopriať si liečebné procedúry a užiť si masáž. Kúpele Lúčky sa môžu pochváliť aj národnou prírodnou pamiatkou. Kaskádovitý travertínový vodopád, ktorý padá z výšky 12 metrov do malého jazierka je lákadlom pre všetkých turistov. Vodopád sa nachádza v centre Lúčok a je voľné dostupný.

Pozrieť pobyty na Liptove

Kam na dobrú kávu?

Na Slovensku sa v posledných rokoch začala výrazne rozvíjať aj kávová kultúra. Nájdete tu teda mnoho slovenských pražiarní. Ak sa ocitnete na Liptove, navštívte Zrnko dobrej kávy v Ružomberku alebo Aurelica Coffee v Liptovskom Mikuláši. Populárna je aj Trnavská káva v Trnave. Spolu s pražiarňami rastú ako huby po daždi kaviarne s kvalitnou kávou, príjemným personálom a zaujímavým interiérom. Medzi náš top výber patrí Divná pani v Banskej Štiavnici, Sattori Caffe vo Zvolene, Raňajkáreň Rozprávka v Košiciach, OST Block v Bratislave či nová kaviareň s menom Naša v Kežmarku.

Šariš

Šariš ukrýva prekrásne a zaujímavé miesta, ktoré by ste si rozhodne mali zapísať do svojho cestovateľského itinerára. Neďaleko obce Červenica, na hranici Šariša a Horného Zemplína, môžete navštíviť svetový unikát v podobe opálových baní. Slovenské opálové bane boli v 16. storočí nielen v Uhorsku, ale i ďaleko za jeho hranicami, výnimočné. Až do 19. storočia boli totiž jedinou lokalitou na ťažbu opálu na svete. Tento nezabudnuteľný zážitok si môžu vychutnať dospelí za 12 €, deti od 3-15 rokov za 7 a deti do 3 rokov zadarmo.

Neďaleko hradu Šariš sa nachádza jaskyňa Zlá diera, ktorá je od roku 1999 jedinou sprístupnenou jaskyňou v okrese Prešov. Nachádza sa nad dedinkou Lipovce. Pred vstupom do jaskyne dostanete prilbu so svetlom, ktorým si budete svietiť pred seba, keďže jaskyňa nie je elektrický osvetlená. Prehliadka trvá približne 40 minút. Za vstup zaplatia dospelí 8 , mládež (12-17rokov) 5 , deti (3-11rokov) 4 a deti (do 3 rokov) majú vstup zadarmo.

Centrom Šariša je síce krajské mesto Prešov, no tým najkrajším je rozhodne Bardejov. Historické centrum je od roku 2000 zapísané v zozname UNESCO a patrí k najkrajším historickým mestským jadrám našej krajiny. Najvýznamnejšou časťou mesta je bezpochyby Radničné námestie. Tu sa nachádza niekoľko mestských domov v štýle gotiky. Dominantou námestia je Bazilika minor svätého Egídia. 

Pozrieť pobyty na Šariši

Zemplín

zemplin lacna dovolenka zlava

Zemplín je ideálnou voľbou pre dovolenkárov aj výletníkov. Lákadlom je totiž nielen samotné „slovenské more“, ale aj jeho okolie. Zemplínska šírava zaberá rozlohu 33 km², a je tak druhou najväčšou priehradou u nás. Ponúka ideálne podmienky na trávenie voľného času. Okrem kúpania tu môžete absolvovať plavby výletnými vyhliadkovými loďami, vyskúšať vodné bicykle, skútre, vodné lyže, windsurfing, alebo sa venovať rybolovu.

Ak hľadáte v roku 2023 na Slovensku neporušenú prírodu, vaše kroky musia poputovať do Národného parku Poloniny. Tento najvýchodnejší slovenský národný park je s pôvodnými rozľahlými bukovými a jedľovo-bukovými lesmi a pralesmi Stužica, Rožok a Havešová zapísanými v zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO. Rozloha národného parku je 29 805 ha a výmera ochranného pásma je 10 973 ha. Choďte sa do Polonín pozrieť. Zaručene neoľutujete. Hlavným východiskom bodom pre ich návštevu je obec Nová Sedlica.

Významné postavenie na Zemplíne má Tokajská vinohradnícka oblasť. Aj keď je najmenšou vinohradníckou oblasťou, kvalitou a jedinečnosťou je jednou z najznámejších na Slovensku. Ak ste vinár, tu si prídete na svoje. Vinohradnícka oblasť Tokaj láka nielen vinohradníckymi sadmi a vínnymi pivnicami, ale aj unikátnou rozhľadňou v tvare dreveného suda. Nájdete ju vo vinohradoch medzi obcami Malá Tŕňa a Černochov. Je vysoká 12 metrov a ponúka výhľad na hroznové „polia“.

Určite nie je pravda, že na východe nič nie je. V Medzilaborciach nájdete múzeum, o ktorom počul takmer každý na Slovensku, no málokto tam aj skutočne bol. V roku 2023 to môžete zmeniť. Navštívte múzeum pop-artu Andyho Warhola. Táto galéria moderného umenia bola založená v roku 1991. Ako prvá na svete sa venuje významnej osobnosti pop-artu. Nájdete tu tri expozície: diela Andyho Warhola, jeho staršieho brata, amatérskeho výtvarníka Paula a synovca Jamesa. Okrem toho tu uvidíte aj expozíciu Ultra Violet. Lístok do múzea stojí pre dospelých 6 a pre žiakov, študentov SŠ a VŠ, seniorov a ZŤP 3 .

Pozrieť pobyty na východnom Slovensku

Pozrieť LAST MINUTE pobyty


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Barbora Rusňáková

PR a Marketing manažér

Baška sa venuje public relations, komunikácii s novinármi, marketingu, copywritingu a spolupráci s influencermi. Miluje cestovanie, o ktorom rada píše. Jej snom je precestovať svet. Vo voľnom čase ju nájdete v divadle, kine, galérii, pri turistike alebo knihe.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: