Kedy prezuť zimné pneumatiky na Slovensku a u susedov?

Opäť nastal čas, kedy treba myslieť na svojho 4-kolesového kamoša a dopriať mu na zimnú kvalitnú obuv. Ak nechcete tento rok čakať v rade na termín vo svojom servise, prečítajte si náš blog. Dozviete sa, kedy vlastne treba vymeniť letné gumy za zimé - u nás aj u našich susedov. Nečakajte na poslednú chvíľu, nech vás prvý sneh nezaskočí ako cestárov! :)

Zimné pneumatiky na Slovensku

Zimne pneumatiky na Slovensku - Kedy prezut?

Na slovenských cestách nemáme stanovený presný dátum, kedy by ste mali mať prezuté. Povinnosť zimných pneumatík (na všetkých nápravách) nastáva v termíne od 15. novembra do 31. marca, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námraza. Neostáva nám teda nič iné, ako sledovať počasie alebo prezuť v predstihu. 

Určite odporúčame, bez ohľadu na snehovú pokrývku, prezuť pneumatiky v momente, keď sa teplota pohybuje okolo 7 °C . Letný dezén (drážoky na pneumatikách) totiž pod touto teplotou stráca svoje ideálne vlastnosti.

Prezutie pneumatík

 

Zimné pneumatiky v Rakúsku

Zimne pneumatiky v Rakusku - Kedy prezut?

Aj motoristi na rakúskych cestách musia pozorne sledovať počasie. Zimné gumy sú tu povinné, podobne ako u nás, v termíne od 1. novembra do 15. apríla iba v prípade, ak je na ceste súvislá vrstva snehu, snehovej kaše alebo ľadu. Myslite však na to, že náhla zmena počasia vás neospravedlní a pokute sa nevyhnete. Dobrý nápad je preto vyštartovať do Rakúska už rovno so zimným dezénom (4mm a viac).

Zimné pneumatiky v Čechách

Zimne pneumatiky v Ceskej republike - Kedy prezut?

Ak sa chystáte cestovať do Českej republiky, zo zákona musíte mať zimné pneumatiky prezuté v termíne od 1. novembra do 31. marca. 

Zimné pneumatiky v Maďarsku

Zimne pneumatiky v Madarsku - Kedy prezut?

Naši južní susedia nemajú zákonom stanovený dátum na prezúvanie pneumatík. Platí tu však pravidlo, že vodiči sú povinní mať vo výbave snehové reťaze. Nezabudnite si ich pred cestou preto pribaliť.

Zimné pneumatiky v Poľsku

Zimne pneumatiky v Polsku - Kedy prezut?

Ani v Poľsku nemajú stanovený termín na prezutie zimných pneumatík. Hoci to však zákon vyslovene neprikazuje, zimnú cestu k našim severným susedom určite odporúčame už na zimných gumách.

Rada na záver: Skontrolujte si dezén

Ak dlho jazdíte na starších pneumatikách, nemali by ste podceniť aktuálnu hĺbku dezénu. Pri letných gumách by nemal klesnúť pod 1,6 mm, zimné gumy by nemali byť vyšúchané pod 4 mm. Nezabudnite si to určite skontrolovať  a v prípade, že vaše pneumatiky nespĺňajú tieto minimálne normy, neváhajte ich vymeniť. Ide predsa o bezpečnosť, a tá je vždy na prvom mieste.

Pripravte sa na zimnú sezónu v predstihu a využite našu ponuku na rýchle a pohodlné prezutie pneumatík v overených servisoch.

Náš tip: Skontrolujte si platnosť STK a EK

Končí vám technická a emisná kontrola? Absolvujte ju s vašim osobným, nákladným či úžitkovým vozidlom alebo aj s motocyklom v ROTOS STK STUDENÁ. Ušetríte a máte máte zároveň o starosť menej.

STK už za 18 €

 

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: