Kde a ako si kúpiť lístok na pražské metro?

Ak ste sa vybrali na výlet do Prahy a radi by ste stihli navštíviť, čo najviac pamiatok, zaujímavých miest a zažiť fúru dobrodružstva, ideálnym dopravným prostriedkom sa pre vás jednoznačne stane pražské metro. 

Pozrieť ubytovanie v Prahe

 

Krátkodobé jednotlivé lístky (od 30 minút do 3 dní) pre územie Praha môžete zakúpiť týmito spôsobmi:

► V mobilnej aplikácií „PID Lítačka“ (všetky jednotlivé elektronické lístky PID pre územie Prahy aj Stredočeského kraja; pred prvým nástupom do metra je nutné lístok v aplikácií aktivovať)

► V bezkontaktnom termináli umiestnenom v každej električke a vo väčšine mestských autobusov (základné jednotlivé papierové lístky PID pre územie Prahy, na vytlačenom lístku je uvedený čas predaja, od ktorého sa odvíja jeho platnosť, lístok už nie je potrebné označovať)

► V automatoch na lístky (podľa typu automatu základné či všetky jednotlivé papierové lístky PID pre územie Prahy i Stredočeského kraja, pri prvom nástupe do dopravného prostriedka je nutné lístok označiť). Automaty sa nachádzajú v staniciach metra aj na električkových a autobusových  zastávkach

► V infocentrách alebo predajných miestach DP Praha v staniciach metra (základné jednotlivé papierové lístky PID pre územie Prahy, vybrané ďalšie lístky PID, pri prvom nástupe do metra je nutné lístok označiť)

► V trafikách a niektorých ďalších obchodoch (základné jednotlivé papierové lístky PID pre územie Prahy, pri prvom nástupe do metra je nutné lístok označiť)

► S využitím SMS správy (základné jednotlivé SMS lístky PID pre územie Prahy, dostupné iba so SIM kartami českých operátorov, prijatie potvrdenia o kúpe lístka musí prebehnúť pred prvým nástupom do metra

Základné ceny cestovného lístka na metro:
90 min: 42 Kč
30 min:
31 Kč
24 hod: 120 Kč*
72 hod: 330 Kč*

praha metro

Pozor na pokuty!

Ak cestujete metrom bez platného lístka a chytí vás revízor, dostanete pokutu až 1500 Kč, ktorú ste povinný uhradiť na mieste Dopravného podniku. V prípade, že uhradíte pokutu na mieste alebo do 15 dní odo dňa kontroly, znižuje sa výška pokuty na 1000 Kč. Oplatí sa kúpiť si lístok a do metra vstupovať iba s platným lístkom. Revízori zväčša čakajú pod eskalátormi pri vstupe do vlakov metra alebo nad nimi pri výstupoch z metra. Ale skontrolovať vás vedia aj počas jazdy vo vlaku. 

Prečítajte si aj: 5 netradičných tipov kam v Prahe cez víkend

Kam všade sa odviesť metrom? 

 Žlté metro B  vás zavezie na Karlovo náměstí, kde budete iba kúsok od Vltavskej náplavky. Hurá do toho. Pivko do ruky, šlapaciu loďku objednať a hybajte na vodu. Odviesť sa môžete aj na Národní třídu, ktorá je zväčša rušná, živá, plná obchodov i podnikov. Pokiaľ vás vyslovene láka turistický zlomový bod číslo 1 - Václavák, odvezte sa na stanicu metra Můstek. 

Žlté metro skrýva aj ďalšie taje. Zavezie vás na Náměstí Republiky, kde hneď z východu metra uzriete krásny Obecný dům a vychýrený obchodný dom Palladium. Pre tých, ktorí sa radšej túžia stratiť a objaviť sa v častiach mesta, kam turista priveľmi nezavíta, odvezte sa na Křižíkovú. Objavíte sa v časti Karlín, kde nájdete skvelé podniky, kaviarne, krásne miesta ako je napríklad Kasárna Karlín

praha metro mapa B

Z hlavnej vlakovej stanice vedie  Červené metro C , ktoré vás zavezie do dvoch rozdielnych ríš. Vezmite svoju drahú polovičku na Vyšehrad. Prejdite sa všetkými uličkami tohto magického miesta až na vyhliadku a starodávny vyšehradský cintorín, na ktorom odpočíva trebárs aj pán Karel Čapek. 

Pokračovať môžete druhým smerom a odviesť sa na vychýrenú “Letnú” plnú skvelých podnikov. Vystúpte na Vltavské a vydajte sa smerom na Strossmayerovo náměstí. Navštívte klubové kino Bio Oko, najedzte sa vo Vegtrale, prejdite sa slávnym parkom Stromovka a keď tam už budete, zájdite si na skvelé predstavenie nového cirkusu do Azyl 78.  

Zo Stromovky po predstavení sa môžete prejsť ulicou Královská obora smerom k ulici Pětidomí (na ktorej je naozaj iba 5 domov) do Dejvíc, cez štvrť plnú budov svetových veľvyslanectiev. Krásna, romantická, architektonicky nabitá prechádzka, ktorú môžete zakončiť v kaviarni Potrvá, no cestou si dajte ešte zmrzlinu v zmrzlinárni Pěkný Kaštany | Crème de la Crème. 

praha metro mapa C

 Zeleným metrom A  sa dostanete do ešte výraznejších útrob kultúrneho života a vydať sa môžete na Vinohrady alebo do centra mesta. Odvezte sa smerom na zastávky Náměstí míru a Jiřího z Poděbrad. Ocitnete sa v prekrásnych kulisách mestskej štvrti, kde si viete vyberať z podnikouv aj kutúrnych zážitkov. Navštívte napríklad Divadlo na vinohradech, kde hrá Aleš Procházka či Naďa Konvalinková. Ak vás zaujímajú svieže obchodné trendy a nové motívy, navštívte unikátnu kaviareň spojenú s bazarovým second-handovým obchodom, ktorý ponúka prvotriedny tovar - BOHO na Ondříčkovej 6.  Romantický piknik v letnom období je možné uskutočniť lusknutím prstu v Riegrových sadoch.

malostranska metro praha

Z Vinohradov sa zeleným metrom presunieme do centra mesta a síce do staníc Staroměstská a Malostranská. Ak vystúpite na Staroměstské, určite sa zájdite pozrieť do prekrásnej mestskej knižnice, resp. do jej hlavnej budovy. Odtiaľ môžete pokračovať príjemnou prechádzkou až k Orloju. Alebo sa môžete zviesť metrom a vystúpiť na Malostranské a spraviť si príjemnú prechádzku na Pražský hrad

praha metro A

Pozrieť ubytovanie v Prahe

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Kristína Trníková

Copywriter

Kristy zbožňuje turistické výšľapy. Hory a lesy sú jej druhým domovom. Trendy v oblasti udržateľnosti a zelených zdrojov sú jej zamilovanou témou. Rada píše z rôznych miest sveta, či už z kancelárie v Bratislave, alebo zo stanu ukrytom v prírode. Venuje sa copywritingu a vo voľnom čase ju nájdete buď v kine, alebo na niektorom z turistických chodníkov. Jej obľúbený film je Osem hôr.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: