7 turistických trás, na ktoré sme právom hrdí

Nemusíte byť skúsený zálesák, horolezec ani maratónsky vytrvalec. Slovenské hory ale musíte milovať! Hlboké lesy, tiesňavy, vodopády, ale aj skalné bralá a vrcholy, z ktorých máte krajinu pod sebou ako na dlani - to všetko ponúka Slovensko a jeho turistické trasy. Vydajte sa s nami po chodníkoch, ktoré vás zavedú na tie najkrajšie turistické ciele Slovenska. Zatiaľ nepotrebujete batoh ani pevnú obuv, stačí čítať a kochať sa :)

Veľký Choč

Začneme vo veľkom štýle na Veľkom Choči s výškou 1611 m.n.m.. Ten je totiž medzi turistami považovaný za vrch s tým najkrajším výhľadom, aký sa vám môže na Slovensku naskytnúť. Uvidíte celý Liptov, Nízke Tatry, Vysoké Tatry, Oravu, ale aj Veľkú Fatru. Výhľad si užijete o to viac, že zaň zaplatíte množstvom potu a drahocenými silami. Na Choč vedú turistické trasy napríklad z kúpeľnej dedinky Lúčky alebo z Valaskej Dubovej, obe pri Ružomberku.

Zdroj: janmiklin.cz
Zdroj: janmiklin.cz

 

Zdroj: fotograf-orava.sk

Ubytovanie na Liptove

 

Suchá Belá

Patrí medzi najviac navštevované doliny Slovenského raja. Dôvodom je nielen jej ľahká dostupnosť z osady Podlesok pri Hrabušiciach ale najmä jej divoký ráz, množstvo väčších či menších vodopádov a rebríkov. Niektoré rebríky vám poriadne rozprúdia adrenalín v krvi, takže s tým pred návštevou tejto doliny rátajte. Najvyššie vodopády tejto doliny sú Misové vodopády vysoké približne 30 metrov. Na pomerne malej vzdialenosti (4 kilometre) tu prekonáte výškový rozdiel až 400 metrov.

Zdroj: mapaslovenskyraj.sk

Jánošíkove diery

Aj Orava má svoje tiesňavy a rebríky, ktorými ich môžete prekonávať. Túto obľúbenú trasu vyformoval Dierový potok a nájdete tu až 20 vodopádov, ktoré spolu vytvárajú Vodopády Dierového potoka. V bizarných skalných útvaroch so špecifickou klímou žijú viaceré zaujímavé druhy rastlín a živočíchov. Východiskom do Jánošíkových dier sú osady Štefanová a Biely Potok. Rovnako ako v Slovenskom aj tu si na rebríkoch a lávkach okrem krásnej prírody užijete aj kúsok adrenalínu.

Zdroj: hotel-diery.sk

Ubytovanie na Orave

 

Kriváň

V našom zozname nemôže chýbať ani symbol Slovenska, najznámejší vrchol Vysokých Tatier - Kriváň. S jeho výškou 2 497 m.m.m. je to jeden z najvyšších vrcholov na našom území. Na vrch Kriváňa sa každoročne usporadúvajú národné výstupy, ktoré sú svojou atmosférou výnimočným zážitkom. Pred radosťou z krásneho výhľadu vás čaká výstup, ktorý možno dá niektorým zabrať, stojí ale za každý ťažko vydretý krok :)

Zdroj: panoramio.com

Ostrý Roháč

Tento výstup nie je len tak pre hocikoho. Do tohto zoznamu sa ale dostal práve vďaka tomu. V Západných Tatrách pri výstupe na Ostrý Roháč totiž zažijete adrenalín, ktorý bude pre mnohých až za hranicou znesiteľnosti. Strmé zrázy, skaly, istiace reťaze a popri tom všetkom dychberúce výhľady. Nejako tak by sa dala charakterizovať táto trasa. Ak si trúfate vyskúšajte ju a my vám garantujeme, že na to tak skoro nezabudnete! :)

Zdroj: peakery.com

Ubytovanie vo Vysokých Tatrách

 

Veľký Rozsutec

Veľký Rozsutec sa nachádza v Malej Fatre a stal sa akýmsi symbolom tohto pohoria. Aj keď dosahuje výšku len 1600 m.n.m. je považovaný za jeden z najkrajších slovenských vrcholov. Pre široký kruhový výhľad, ktorý sa vám naskytne z jeho vrcholu sa stal mimoriadne obľúbeným turistickým cieľom. Okrem toho tu rastie niekoľko mimoriadne vzácnych druhov rastlín. Dávajte si ale pozor! Cesta na vrchol je plná skalných úsekov a reťazí, tak nepreceňte svoje sily :)

Zdroj: michalbalada.com

Hrebeňovka Nízkych Tatier (Cesta hrdinov SNP)

Tento blog nemôžeme ukončiť ničím iným ako trasou trás, kráľovnou turisticky na Slovensku - Cestou hrdinov SNP. Je to najdôležitejšia a najdlhšia turistická trasa u nás, ktorú ak prejdete celú, budete mať v nohách približne 750 km. Asi najpopulárnejšia časť tejto trasy vedie po hrebeni Nízkych Tatier, od Kráľovej Hole po Donovaly. Táto časť meria "len" 95 km, dá sa zvládnuť za 4 dni a po ceste nájdete niekoľko útulní a chát na prenocovanie. Stretnete tu napríklad Ďumbier, Chopok, Dereše ale najmä výhľady, o ktorých sa vám doteraz len snívalo :)

Máte na Slovensku obľúbené pohorie alebo turistické ciele, kam sa radi vraciate? Slovenské hory majú čo ponúknuť každému od príležitostného turistu až po horolezcov. Prečo teda sedieť doma, keď tu máme toľko turistických trás a cieľov? Stačí si vybrať, napríklad z nášho zoznamu, a ísť objavovať! :)

 

 


Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:

Jakub Ježík

Marketingový špecialista

Jakub sa venuje online marketingu. Rád píše, vymýšľa všetko možné a stará sa o tvorbu video obsahu. Vo voľnom čase ho baví história, hudba a cestovanie.

Ďalšie články z kategórie Inšpirácie: